426 euros al mes per a tota la família

Els usuaris gironins de la Creu Roja de més de 45 anys viuen amb pocs recursos

L'Observatori de Vulnerabilitat que anualment fa la Creu Roja s'ha centrat enguany en avaluar l'impacte de la crisi en les persones majors de 45 anys. Per fer-ho, s'ha pres de referències les enquestes que s'han fet a 149 persones que l'any passat van ser usuaris del Programa de Lluita contra la Pobresa de Creu Roja.

Les dades de l'estudi deixen clar que la crisi ha impactat de ple en aquest col·lectiu i que ha portat nous usuaris a la Creu Roja: persones que abans sempre havien treballat però que, arran de la crisi, fa anys van perdre la feina i han deixat de cobrar l'atur. El perfil de l'usuari d'aquest programa és una persona d'uns 50 anys, la majoria sense feina (82,5%), amb fills menors de 16 anys al seu càrrec (39%) i que, malgrat que es troba en aquesta franja d'edat, acumula de mitjana només 8 anys cotitzats. 

Una de les dades que evidencia la cruesa de la situació d'aquestes persones és la dels ingressos familiars. De mitjana, els usuaris d'aquest programa viuen amb 426 euros al mes i, per primera vegada, l'estudi detecta que els ingressos estan per sota de les despeses fixes d'aquestes famílies, situades entre 400 i 700 euros, la majoria destinats a pagar la casa, els subministraments i el menjar. 

Per tant, pràcticament la meitat dels enquestat reconeix que arrossega deutes. En un 22,5% dels casos, els deutes són de més de 10.000 euros, bàsicament per quotes d'hipoteca i d'altres rebuts que no han pogut pagar.

El 82,5% no treballa

Aquesta situació està provocada bàsicament perquè aquestes persones fa temps que no treballen. Dels 149 enquestats, el 82,5% no tenen feina i set de cada deu va tenir la seva darrera feina abans del 2012. Per tant, ja han esgotat les prestacions i això ho demostra el fet que només el 2% dels enquestats reconeixen cobrar l'atur. La resta, si té ingressos, són d'altres ajudes com la Renda Mínima d'Inserció (22,1%).
La situació s'aguditza a les famílies on cap dels seus membres en edat de treballar té una feina. Segons l'estudi, això es dóna en un 60% dels casos. 

El risc de no tenir una pensió de jubilació digna

La responsable tècnica de l'Observatori de Vulnerabilitat de Catalunya de la Creu Roja, Pilar Millán, ha alertat que aquest panorama anuncia un problema de futur: aquestes persones no tindran una pensió de jubilació que els garanteixi la supervivència. Segons ha explicat, entre els enquestats de 50 anys, de mitjana, només porten cotitzats 8 anys. El 42,3% té acumulats entre 1 i 9 anys cotitzats, el 28,9% de 10 a 19 anys i només un 8,7% n'acumula de 20 a 29. 

Això, sumat al fet que ara no treballen i que la pensió de jubilació es calcula en base als darrers anys de la vida laboral, fa que l'entitat alerti que aquestes persones no podran sobreviure amb la pensió que els quedarà. 

Tot aquest cúmul de circumstància fa que la salut d'aquestes persones també se'n ressenti. Un 33% dels enquestats reconeixen que estan emocionalment tocats i que estan en tractament. 

Contractes precaris

La situació no és més avantatjosa per a les persones enquestades que actualment tenen una feina. Segons alerta Creu Roja, des de fa dos anys ençà les condicions dels contractes laborals són cada cop més precàries i el fet de treballar no suposa excloure aquestes persones del risc de pobresa. Entre els enquestats, només 26 persones estan treballant. D'aquests, un 30% estan treballant sense contracte i dels que tenen contracte un 64% és temporal i només un 35% ho fa amb un d'indefinit. A més, només el 17% té un contracte a jornada completa, la resta són parcials o, fins i tot, per hores. Pel que fa als ingressos, cap arriba als 1.000 euros i un 80,8% es troba per sota del salari mínim interprofessional, marcat en els 645 euros. 

El coordinador de Creu Roja a Girona, Jordi Martori, ha destacat la feina que està fent l'entitat per aconseguir trobar feina a les persones d'aquesta franja d'edat. Per exemple, l'any passat es van atendre al servei d'orientació laboral un total de 1.236 persones, de les quals 122 van aconseguir fer pràctiques a empreses (Creu Roja té convenis amb 133 empreses col·laboradores) i es va aconseguir trobar feina a un total de 116 usuaris. 

El nivell d'inserció va ser un 8% superior a l'any anterior, una dada esperançadora per a l'entitat. "Per a aquestes persones que vénen d'un procés tan llarg és molt important trobar feina, no només pels ingressos sinó perquè es tornen a motivar", ha reconegut.