El fesol de Santa Pau, reconegut amb la denominació d'origen protegida

Els productors han superat tots els tràmits

El fesol de Santa Pau ha superat tots els tràmits per ser reconegut amb la Denominació d'Origen Protegida (DOP). El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma Pelegrí, ha donat el vistiplau a la sol·licitud presentada pels productors i, un cop superats tots els tràmits, només falta traslladar l'acord a la Comissió Europea que és qui en fa la inscripció al registre comunitari de les denominacions d'origen.

Aquesta varietat genuïna d'aquesta zona de la Garrotxa es pot començar a plantar entre maig i juny -és ideal sembrar-los en terra volcànica- i els fesols més primerencs es recullen a mitjan d'agost. L'any passat la collita va superar les 60 tones. L'Associació de Cultivadors del Fesol de Santa Pau ha superat tots els tràmits i ja només falta que la Comissió Europea els inscrigui en el registre comunitari de les denominacions d'origen. Aquesta variant de mongeta és genuïna d'aquest municipi enclavat dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Els productors han volgut fer aquest pas per aconseguir protegir el fesol i donar-li valor afegit.

El fesol és una font important d'ingressos per al municipi i els restaurants de la zona. Anualment, per exemple, es celebra la Fira del Fesol que atrau centenars de visitants. En la darrera edició, que era la 24ena, es van servir 4.000 degustacions. La collita de l'any anterior va ser bona ja que l'estiu -època durant la que creix el fesol- va ser plujós i fresc i això va beneficiar la varietat. Es van superar les 60 tones.

Després de donar llum verda a la Denominació d'Origen Protegida, el conseller d'Agricultura ha remarcat que el Govern recolza les iniciatives del sector orientades "a posar en valor la qualitat i l'excel·lència, la traçabilitat i la proximitat dels productes alimentaris que es produeixen a Catalunya". Pelegrí ha explicat que els consumidors no sempre coneixen el significat d'aquests distintius i dels productes emparats per una Denominació d'Origen Protegida (DOP) o Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Per tant, ha reconegut que cal fer un "esforç important" perquè aquests distintius i productes siguin coneguts i valorats pel consumidor.

"Cal que els consumidors els sàpiguen identificar en els punts de venda i en coneguin el significa; de la mateixa manera, cal incidir perquè el consumidor valori cada cop més la qualitat associada a proximitat i territori com a opció de compra", ha reflexionat Pelegrí, que assegura que el sector agroalimentari català "pot i ha de ser capaç de competir de manera sostinguda i sostenible". A Catalunya hi ha 20 productes reconeguts com a DOP o IGP.