Puigdemont garanteix que el nou Trueta anirà a la zona nord de Girona

L'alcalde descarta que es traslladi a Salt

El nou Trueta s'aixecarà a Girona i, concretament, a la zona nord de la ciutat. Així ho ha afirmat l'alcalde durant el ple. Puigdemont ha assegurat amb "meridiana claredat" que l'hospital de referència de les comarques gironines no es farà a Salt. 

El ple debatia aquest dilluns una nova moció sobre el futur de l'hospital. En aquesta ocasió, l'ha presentat el PSC i, entre d'altres, demana precisament que el ple aprovés que el nou hospital es faci a la zona nord de Girona. El grup socialista ha criticat que des que CiU va deixar en un calaix el projecte de l'anterior Govern tripartit no s'hagi fet cap pas més per definir exactament on anirà el nou hospital i quines característiques tindrà. "Ens prenen el pèl entre vostè alcalde i el conseller, hem perdut tres anys", ha declarat la portaveu del PSC, Pia Bosch, que ha defensat que l'hospital ha d'anar a la ciutat i no a Salt. "Digui'ns una ciutat de les dimensions de Girona que no tingui hospital, volen passar a la història com el govern que va deixar perdre l'hospital?", s'ha preguntat. 

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha respost amb rotunditat a les acusacions de la portaveu socialista i ha defensat que el nou hospital es quedarà a Girona. A més, ha dit que el conseller de Salut, Boi Ruiz, "no s'ha adormit ni un dia", tot i que ha reconegut que no s'han complert els terminis que havia anunciat per clarificar aspectes sobre la ubicació del nou centre i les dimensions. 

Puigdemont ha reconegut que hi havia "el risc" que l'hospital anés al municipi veí de Salt però ha assegurat que aquesta opció ha quedat descartada. L'alcalde també ha explicat al ple que no pot donar més detalls sobre el projecte perquè s'està treballant amb els professionals per definir quins serveis ha d'oferir el nou centre i que, per tant, no té sentit convocar la comissió de seguiment. També ha recordat que el Parlament ja va aprovar una resolució on es reconeixia que la ubicació es concretarà al llarg del 2014 i que, per tant, s'està complint amb el calendari establert. 

La moció s'ha aprovat amb els vots a favors de PSC, PP, ICV, la CUP i el regidor no adscrit Carles Palomares i l'abstenció de l'altre regidor no adscrit, Carles Bonaventura. L'equip de govern, de CiU, hi ha votat en contra. 

Girona també portarà la reforma del PP al Constitucional

Girona s'ha sumat als municipis que volen portar la reforma de l'administració local davant el Tribunal Constitucional amb l'objectiu de deixar la llei sense efecte. Tots els grups han lamentat que aquesta llei tregui competències als ajuntaments i que qüestioni l'eficàcia dels consistoris per oferir serveis als ciutadans. 

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat que hi ha un "ampli consens polític" arreu de l'Estat per aturar aquesta llei que qualifica de "despropòsit" i "atac" al model local. "Si es miren els números de l'endeutament no es pot dir que el problema sigui la gestió que han fet els ajuntaments, que durant 35 anys han demostrat la seva eficiència i eficàcia", ha manifestat l'alcalde, que ha afegit que la llei també envaeix competències autonòmiques. 

Girona s'ha sumat així a un moviment contra la llei que compta amb el suport de centenars d'ajuntaments d'arreu de l'Estat i que a Catalunya ha topat amb una oposició pràcticament frontal. Sense anar més lluny, dilluns passat el Govern, les quatre diputacions catalanes i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya van aprovar un manifest en contra de la LRSAL. 

La resta de grups del plenari de la capital gironina han donat suport a la iniciativa de l'alcalde però els dos regidors del PPC no s'hi han sumat. La portaveu popular, Concepció Veray, ha defensat la llei, ha dit que millora el finançament dels municipis i que "feia falta". "Els he escoltat queixar-se aquí que els municipis prestaven serveis que no els pertocaven i sense suport econòmic, aquesta llei això ho redreça", ha declarat Veray. La portaveu del PPC ha assegurat que l'oposició a aquesta reforma és "fruit del deliri independentista de CiU" i també ha interpretat que la voluntat de presentar el recurs al TC és per "muntar un embolic i deixar l'Estat com el dolent". "Estan creant una psicosis als ciutadans perquè no perdran cap servei", ha conclòs. 

Pren possessió el nou regidor del PP

El ple d'aquest dilluns ha servit també perquè el nou regidor del PPp, Joan Menacho Gabardino, prengui possessió del càrrec. Menacho ha entrat a formar part del plenari després que el passat 9 de febrer la seva predecessora, Cuca Mascort, morís a causa d'un càncer.