Els vuit hospitals de l'ICS gestionen les peticions de sang de forma electrònica

La iniciativa innovadora millora la seguretat del procés

Els vuit centres hospitalaris de l'Institut Català de la Salut (ICS) ja gestionen de forma electrònica la prescripció i l'administració de la sang després de la recent incorporació a la iniciativa de l'Hospital de Viladecans. Es tracta d'una iniciativa innovadora que permet als professionals de qualsevol servei demanar les unitats de sang que necessiten i seguir el procés de manera telemàtica.

El sistema està integrat dins el programa SAP Assistencial de gestió de la informació clínica, i està disponible en tots els serveis hospitalaris des de les consultes externes, urgències, hospitals de dia, unitats d'hospitalització i àrees quirúrgiques. Durant el 2013 els centres han realitzat 59.415 peticions.

La posada en marxa d'aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la integració del programari del banc de sang i teixits a les aplicacions SAP Assistencial i Gacela (emprada pel personal d'infermeria), que utilitzen tots els hospitals de l'ICS. La gestió electrònica de les bosses de sang permet optimitzar-ne l'ús, millorar la seguretat de tot el procés -des que el professional en fa la sol·licitud fins que el pacient rep la transfusió-, conèixer l'estat de la petició en cada moment i disposar d'un recull exhaustiu de dades referents a les reserves d'aquest producte, utilitzat diàriament als centres hospitalaris.

Els primers hospitals que van posar en marxa el sistema van ser Bellvitge i Germans Trias, el darrer trimestre de 2012. Durant l'any passat s'hi van afegir els hospitals Arnau de Vilanova de Lleida, Josep Trueta de Girona, Joan XXIII de Tarragona, Verge de la Cinta de Tortosa i Vall d'Hebron de Barcelona. El total de peticions electròniques que han fet aquests set hospitals el 2013 ha estat de 59.415, cosa que equival a 129.723 bosses de sang tramitades. La setmana passada es va incorporar a aquesta iniciativa innovadora de gestió de la sang l'Hospital de Viladecans, de manera que actualment els vuit hospitals de l'ICS ja el fan servir.

Aquest sistema forma part del projecte Argos, que inclou la implementació de sistemes de gestió clínica hospitalaris (SAP Assistencial, Gacela i la plataforma de prescripció i dispensació de medicaments Silicon). L'objectiu d'Argos és compartir metodologies, eines i recursos; afavorir la col·laboració entre proveïdors i dispositius sanitaris (els sistemes d'informació de l'ICS també s'empren a altres empreses públiques del sector); facilitar la visió integrada del pacient; i garantir l'alineament amb les directrius assistencials, de gestió i tecnològiques del Departament de Salut.

Argos permet connectar la informació dels hospitals que han implementat els seus sistemes amb la de l'Estació clínica d'atenció primària (l'ECAP), els sistemes d'història clínica compartida de Catalunya (HC3), la recepta electrònica i el Registre central d'assegurats.