Es realitzaran més de 250 controls policials a l'Alt Empordà en quatre dies

En 24 hores ja s'han practicat set detencions i denunciat 8 locals d'oci nocturn

Una desena d'agents dels Mossos d'Esquadra amb furgones se situen a tocar del pas fronterer del Pertús de l'N-II. Controlen els cotxes que pugen cap a França i, uns metres més enllà, just a sota de les antigues cabines, la policia estatal i la Guàrdia Civil fan el mateix amb els que entren a Catalunya.

Durant l'estona que dura el control, els agents aturen un cotxe que porta un carregament de ferralla i li comissen tot el ferro i el coure. També persegueixen un vehicle que ha intentat fer una finta i girar cua. Al conductor li troben un estri per fer saltar les alarmes de les peces de roba, li buiden el maleter i comproven si el telèfon mòbil i l'ordinador que duu són robats.

Aquesta és només una petita part del dispositiu 'Pirineus', que es va engegar aquest dijous a la mitjanit. Durant poc més de quatre dies, fins dilluns vinent a les sis del matí, les diferents policies -també la Gendarmerie- intensificaran els controls a la zona fronterera i arreu de l'Alt Empordà. En total, se'n faran més de 250, que mobilitzaran centenars d'agents de tots els cossos policials.

Aquest dispositiu va arrencar l'any 2007 i centra el focus en combatre tota mena de delinqüència que hi hagi en aquest territori. "Perseguirem i denunciarem tots aquells que circulin beguts o drogats i centrarem els escorcolls en buscar objectes robats, estupefaents, armes i altres instruments perillosos", concreta el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer.

L'objectiu és atacar de front la delinqüència i evitar que hi hagi baralles a les zones d'oci. Per això, en paral·lel, també es fan inspeccions als locals de la comarca (tant de l'interior com de la costa). L'àrea geogràfica on es portaran a terme els controls abasta una cinquantena de quilòmetres, però la incidència més gran es farà a la part de la frontera.

Augment de marihuana

A l'àrea de la Jonquera i del Pertús, Joaquim Belenguer precisa que a la problemàtica de la venda ambulant, durant els darrers mesos se n'hi ha afegit una altra, estretament lligada a la crisi: el tràfic de marihuana. "És un delicte que està anant a més, i on aquests dies també hi dedicarem esforços", concreta el comissari, que recorda que només durant el 2013 es van comissar 2 tones d'aquesta droga arreu de la comarca.

Dins el dispositiu 'Pirineus', els Mossos d'Esquadra faran aquests dies 135 controls policials. Tant en zones d'oci com al peu de les principals vies de comunicació (N-II, AP-7) i altres carreteres. Belenguer ha subratllat que operatius com aquest, que en pocs dies intensifiquen -i molt- la pressió policial són "clarament efectius".

De fet, quan es porten poc més de 24 hores d'operatiu, els mossos ja han fet set detinguts (per robatoris i delictes contra el trànsit) i han denunciat vuit locals d'oci nocturn. Al llarg dels diferents controls, s'han fet més d'un centenar d'escorcolls a vehicles, s'han interposat una trentena de denúncies als conductors (per agafar el volant beguts, drogats o no dur documentació) i també s'han inspeccionat dinou locals d'oci nocturn. I tot això quan s'està a les portes del cap de setmana, el moment en què aquest tipus d'operatius policials, com el 'Pirineus', acostumen a detectar més il·lícits.