El Consell Comarcal de la Selva es 'posa les piles' arran del cas Manga

Salvador Balliu diu que "en aquest any hi ha hagut un abans i un després" al ens

Des de fa algunes setmanes, s'ha aixecat el secret de sumari i s'han començat a conèixer alguns detalls més sobre la trama de corrupció -batejada com a Cas Manga- que va afectar el Consell Comarcal de la Selva el febrer del 2013. Arran d'això, el primer punt de l'ordre del dia del consell d'alcaldes ha estat parlar sobre aquest aspecte i fer balanç dels canvis introduïts fa un any, després que l'expresident, Robert Fauria (CiU) (que va deixar el càrrec arran del cas) i el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania, Joan Carles Feliu, fossin detinguts. Feliu continua treballant al consell comarcal. 

L'actual president ha estat contundent i ha utilitzat adjectius com "impecable" i "immillorable" per referir-se a l'actual gestió dins de l'ens. "Hem fet molts canvis al consell que estan donant molt bons resultats, hem millorat els serveis que donem als municipis i els hem abaixat les taxes, tot són bones xifres", ha assenyalat. 

Deixar treballar la justícia

Balliu ha reconegut que les notícies que es van coneixent no són bones per a la imatge del consell però ha assegurat que la majoria només les coneixen pel que llegeixen als mitjans ja que només han tingut accés a una part del sumari. "No som nosaltres qui hem d'impartir justícia", ha defensat el president. 

Per això, ha explicat que no poden prendre decisions més enllà de fer canvis interns en l'estructura del consell perquè no són ells qui han d'impartir justícia. "Qui ha de fer justícia és el jutge, no ens toca a nosaltres", ha manifestat. 

Balliu ha recordat que ja s'han pres decisions importants com desvincular-se de l'empresa GRS Arc Local (en el centre de la trama), que feia més de 15 anys que s'encarregava de la gestió tributària de l'ens. Des del desembre, el consell ha assumit aquest funció i ha contractat els treballadors de l'empresa, que ha fet suspensió de pagaments. Pel que fa al funcionari imputat Joan Carles Feliu, se l'ha apartat del seu càrrec però es manté com a treballador dins el consell. 

El president del consell ha assegurat que compten amb el suport de l'oposició i que aquells alcaldes que han demanat explicacions seran informats de tot allò que requereixin. "Al consell hi ha hagut un abans i un després, aquesta és la conclusió que volem explicar", ha manifestat Balliu, que assegura que pot garantir que les coses s'estan fent correctament des que ell és president de l'ens. "Si abans hi havia alguna cosa que no es feia bé no sóc jo qui ho ha de dir", s'ha excusat. 

Un any després del cas Manga

L'operació Manga, que va saltar a la llum al febrer del 2013, és la segona fase de l'anomenada operació Pokémon iniciada a Galícia i que investiga una suposada trama de corrupció basada en adjudicacions fraudulentes de serveis públics. El cas Manga es va saldar amb nou detinguts, quatre d'ells a les comarques gironines. Entre aquests, hi havia el llavors president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CiU), -imputat per suborn i tràfic d'influències i que va quedar en llibertat després d'abonar 18.000 euros de fiança- i el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu, que va quedar en llibertat després de pagar una fiança de 5.000 euros. 

Després de les detencions, Fauria va abandonar la política i al funcionari del servei se'l va apartar del seu càrrec i ara és tècnic del servei de gestió tributària. A més, el consell va assumir el desembre passat la gestió tributària desvinculant-se així de l'empresa GRS (que va fer suspensió de pagaments) i va contractar tots els seus treballadors. Aquesta empresa, a l'epicentre de la trama, gestionava els tributs del consell des del 1997. El seu gerent, Alexandre Ros, és l'únic que va ingressar a presó després de declara davant de la jutgessa de Lugo que ha instruït inicialment el cas. 

Mesos després de les detencions s'han començat a conèixer alguns detalls d'aquesta trama de suborns i adjudicacions fraudulentes, que continua esquitxant el dia a dia del consell. Segons el sumari del cas, el consell comarcal s'hauria fet servir suposadament com a intermediari per pagar favors a tercers. Així mateix, també es recull que l'empresa GRS Arc Local hauria cobrat del consell per feines que mai no va fer, amb factures falses o inflades.