108 petits inversos s'interessen pels hotels dels germans Anlló

L'Ajuntament vol destinar els diners de la venda al futur Thyssen i a l'asil Surís

Els hotels i propietats dels germans Anlló han rebut ja 108 visites, tant de petits inversors com de grans grups estrangers, interessats en la subhasta. Entre els qui han visitat el patrimoni guixolenc hi ha famílies benestants de Barcelona, petits hotelers de la Costa Brava o grups estrangers (com ara els russos, que s'han interessat pel Panorama Park). De moment, encara no s'ha rebut cap oferta formal, però la Generalitat assegura que és normal perquè en aquests tipus de subhastes els interessats hi solen concórrer a darrera hora (hi ha temps fins al 21 de març). L'Ajuntament ja ha avançat que farà "mans i mànigues" perquè els diners que s'obtinguin es destinin al futur Thyssen i a l'asil Surís.

Recta final per a la subhasta dels hotels i propietats dels Anlló, un patrimoni que va quedar orfe ara fa dotze anys quan els germans van morir sense tenir descendència ni haver fet testament. Quan falten dues setmanes perquè s'acabi el termini per presentar ofertes en sobre tancat -hi ha temps fins al 21 de març- les diferents propietats ja han rebut 108 visites d'inversors i potencials compradors interessats en adquirir-los.


Aquest serà el primer cop que la Generalitat subhasti els nou hotels de Sant Feliu de Guíxols. El preu de sortida dels edificis, que porten tancats des del 2003, és de 4,8 MEUR. Una quantitat que puja fins als 5,5 MEUR si s'hi afegeixen la resta de lots que aniran a subhasta el proper 8 d'abril (dos solars i quatre immobles que els Anlló tenien també al municipi).

El director general de Patrimoni del Departament d'Economia, Salvador Estapé, ha concretat que el perfil dels interessats en concórrer a la subhasta és molt heterogeni. Hi ha des de petits propietaris de Sant Feliu que volen comprar apartaments fins a grans grups hotelers, tant catalans com estrangers (sobretot russos). En aquest darrer cas, el que volen és comprar l'antic hotel Panorama Park (que domina la badia i que surt a subhasta per 1,8 MEUR, el preu més elevat).

Entre les 108 visites que han rebut els hotels, pisos i solars també s'hi troben grups de famílies benestants de Barcelona que volen fer inversions conjuntes (tècnicament, coneguts com a 'family office') o agents i representants d'empreses que inverteixen en aquest món (per encàrrec de gent del país o estrangera). Per últim, també hi ha interessats petits hotelers de la Costa Brava i de Barcelona (de llocs tan dispersos com Platja d'Aro, Granollers, Camprodon o Barcelona ciutat).

Interès pel patrimoni Anlló

Tant Estapé com l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, expliquen que el ritme de visites demostra que "hi ha interès" per al patrimoni dels Anlló. Ara bé, de moment, cap dels potencials compradors ha presentat oficialment l'oferta a la Generalitat.

De totes maneres, Estapé ha explicat que això és normal, "perquè en aquest tipus de subhastes, els interessats hi solen concórrer uns dos dies abans que acabi el termini". Entre d'altres coses, allò que explica que vagin a darrera hora és que, en el moment de presentar l'oferta, s'ha d'aportar una garantia del 5% del preu.

La subhasta pública del patrimoni Anlló es farà el 8 d'abril a Barcelona. En cas que hi hagi més d'un interessat en algun dels lots, aquest s'adjudicarà a qui n'ofereixi el preu més elevat. Si algun dels hotels queda desert, just després d'aquesta primera subhasta se'n farà una altra de simultània. En aquesta segona, el preu de sortida dels edificis serà un 20% més baix.

Estapé ja ha concretat que, en cas que ningú liciti per alguna de les propietats, aleshores s'anirà "a la venda directa"; és a dir, que sortiran al mercat lliure. El director general de Patrimoni també ha volgut destacar que ara, una dècada després que els germans ganxons morissin, s'enfila "el tram final perquè el seu llegat repercuteixi a la ciutat".

"Mans i mànigues" per a dos projectes

El director general de Patrimoni ha assegurat que tots els diners que s'obtinguin de la subhasta aniran a parar a Sant Feliu de Guíxols. I que hi arribaran aquest mateix 2014, perquè la ciutat en pugui disposar. "La Generalitat, en aquest cas, només fa de mitjancer", ha concretat Estapé.

Un cop es rebin els diners, correspondrà a la junta distribuïdora establir el procés per concretar a quins projectes s'han de destinar (que com estableix la normativa, han de ser obligatòriament de caire cultural o assistencial). Aquesta junta està formada, entre d'altres, per representants de l'ajuntament -hi ha el mateix alcalde-, de la Diputació de Girona i del Consell Comarcal.

Joan Alfons Albó ja ha avançat, però, que el consistori farà "mans i mànigues" perquè els diners es destinin a dos projectes que el municipi considera cabdals: el futur Museu Thyssen a l'antiga fàbrica surera de Can Serra i l'asil Surís. "Entenem que són projectes que afecten tothom, i que les entitats de Sant Feliu ja reben altres ajudes per diferents vies; per això, volem que els diners es destinin al Thyssen i al geriàtric", ha subratllat l'alcalde.

Per la seva banda, el vicealcalde Pere Albó ha avançat que no només els ingressos que s'obtinguin de la subhasta del llegat Anlló seran "molt útils" per al municipi. "També és transcendental que es pugui tornar a donar vida a uns immobles que avui dia no tenen cap utilitat i que amenacen ruïna", ha subratllat Albó. Per últim, el vicealcalde ha recordat que el futur Thyssen a l'antiga fàbrica ja té projecte sobre la taula -costa 9 MEUR- i que els diners de la subhasta permetran que "endegar" l'obra sigui més fàcil i que el nou equipament arribi a ser realitat.