Dues activistes anti-MAT encadenen el braç a uns bidons amb ciment en ple Girona

Un centenar de persones s'han manifestat contra les darreres expropiacions de terrenys

Aquest matí estaven citats a la subdelegació del govern espanyol a Girona tres propietaris de Viladasens (Gironès) i també l'Ajuntament per signar les darreres expropiacions del tram sud de la MAT. Els tres propietaris es van negar a signar al desembre, quan tècnics de Red Eléctrica es van desplaçar al municipi. 

Paral·lelament, a dos quarts de nou, el col·lectiu contrari a la línia havia convocat una protesta de rebuig a la infraestructura a les portes de la subdelegació. Des de primera hora, un fort desplegament policial custodiava l'edifici. Els manifestants, una vuitantena, esperaven a la vorera amb pancartes i estructures de canyes que simulaven torres amb paraules com 'leucèmia', 'mort' o 'càncer'.

Quan faltaven pocs minuts per a les nou en punt, els manifestants han començat a ocupar l'avinguda Jaume I per tallar el trànsit. En aquell moment ha arribat una furgoneta de lloguer que s'ha aturat i, ràpidament, els activistes han obert les portes i han començat a descarregar tot el material que tenien preparat per a dur a terme l'acció sorpresa. 

Els manifestants han situat al bell mig del carrer dos bidons plens de ciment, als quals dues dones hi ha encadenat el braç. Al mateix moment, a l'edifici del davant, altres activistes han desplegat una gran pancarta on es podia llegir 'Desmuntem l'estafa elèctrica. No a la MAT'. En qüestió de minuts, el trànsit en una de les principals vies de la ciutat ha quedat tallat amb les dues dones assegudes a terra. 

"La lluita continua"

La portaveu de l'IAEDEN-Salvem l'Empordà, Bàrbara Schmitt, ha assegurat que amb l'acció d'aquest dijous comença una nova etapa de la lluita contra la MAT amb noves accions i actes de protesta. Schmitt ha fet una crida als milers de persones que durant els últims anys s'han manifestat en contra de la MAT a què no abandonin la lluita. "Encara que les torres estiguin aixecades, la lluita continua", ha declarat la portaveu del col·lectiu ecologista, que assegura que el seu objectiu és que es desmunti tota la infraestructura. "La MAT és una estafa, els trens del TAV funcionen, Espanya ven energia i no hi ha hagut apagades a les comarques gironines", ha apuntat. 

Aquesta propostes arriba quan pràcticament totes les torres del tram aeri entre Bescanó i Santa Llogaia ja estan aixecades i el cablejat a punt per començar a penjar de les torres. Schmitt ha assegurat que la línia s'està aixecant incomplint mesures de seguretat. Per exemple, segons denuncia, hi ha catorze torres que estan més a prop del permès dels nuclis habitats. 

Durant el matí, els Bombers hauran d'actuar per poder alliberar les dues dones que han encadenat el braç dins un bidó de ciment.