La Diputació impulsa l’estalvi energètic a les escoles gironines

Es farà per mitjà d’un projecte europeu i comptarà amb la participació de deu centres educatius

L’Àrea d’Acció Territorial de la Diputació de Girona i el CILMA (Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona) impulsen l’estalvi energètic a les escoles públiques de la demarcació. Per fer-ho possible, tiren endavant, per mitjà dels ajuntaments, el projecte europeu "Euronet 50/50 max", que té per objectiu millorar la gestió de l’energia. En aquesta primera fase, hi participen deu escoles públiques de municipis de menys de 20.000 habitants. Els centres educatius pertanyen als municipis d’Alp, Banyoles, Breda, Camprodon, Hostalric, Puigcerdà, Riudarenes, Riudellots de la Selva, Sant Hilari Sacalm i la Vall d’en Bas.

El projecte incentiva l’estalvi energètic en edificis públics a partir de l’aplicació de bones pràctiques en l’ús i en la gestió de l’energia. La metodologia del «50/50» consisteix a introduir incentius econòmics a canvi de l’estalvi energètic aconseguit. L’ajuntament i l’equipament signen un compromís per mitjà del qual el primer es compromet a retornar al segon el 50 % dels estalvis econòmics aconseguits. A més, l’equipament es compromet a aplicar un conjunt de bones pràctiques i a liderar el projecte.

Diversos ajuntaments gironins han inclòs el projecte com una acció per dur a terme en els plans d’acció per a l’energia sostenible. Per formalitzar-la, els ajuntaments hauran de signar un conveni de col·laboració amb la Diputació de Girona. Així mateix, també hauran de signar un conveni amb l’escola per fixar el punt de partida —a partir dels consums energètics mensuals dels últims tres anys— a fi de calcular l’estalvi aconseguit durant el projecte.

La Diputació, fins a finals d’any, oferirà ajuda als ajuntaments, que es materialitzarà en la presentació del projecte (metodologia, tasques, eines, calendari), tres visites tècniques (propostes, mesures, seguiment dels consums), l’assessorament per via telefònica i en línia, la instal·lació d’un equip de monitoratge dels consums, tallers presencials i en línia, i l’exposició itinerant amb els resultats dels equipaments participants en el projecte.

A més, la Diputació assessorarà els deu centres participants de cara a suggerir i implementar bons hàbits energètics que generin estalvi. Els centres educatius participants són el CEIP Bac de Cerdanya, d’Alp; l’escola Can Puig, de Banyoles; l’escola Montseny, de Breda; l’escola Doctor Robert, de Camprodon; l’escola Mare de Déu dels Socors, d’Hostalric; l’escola Alfons I, de Puigcerdà; l’escola Joan Boada, de Riudarenes; l’escola de Riudellots; el CEIP Guilleries, de Sant Hilari Sacalm, i l’escola Verntallat, de la Vall d’en Bas.