Equipen els cotxes de la Policia Municipal de Girona amb una càmera

L'objectiu és tenir informació sobre accidents i resoldre confictes

Els disset vehicles de la Policia Municipals de Girona incorporaran una càmera al retrovisor que gravarà tot el recorregut que facin durant 15 hores seguides. La funció d'aquesta nova eina és comparable a la de les caixes negres: aportar informació en casos d'accidents on es vegin implicats els vehicles policials.

A més, gràcies a les gravacions, la policia té una eina més per ajudar a resoldre qui té la raó en casos de conflictes amb ciutadans a l'hora d'imposar una sanció. "És una manera de donar més transparència a la feina del policia", ha defensat el regidor de Seguretat, Joan Alcalà.

Les càmeres van associades a un sistema que recull el recorregut dels cotxes i si fan una conducció eficient.

Un vehicle agafa un revolt de manera massa pronunciada i xoca contra un cotxe de la policia. Aquesta és una de les primeres imatges que han enregistrat les càmeres que, progressivament, s'estan instal·lant als cotxes de la Policia Municipal. Gràcies a aquesta gravació, la policia pot saber la matrícula del vehicle infractor i denunciar-lo. D'aquesta manera, es garanteix la seguretat dels policies durant la seva jornada. 

Aquesta és una de les funcions que poden tenir aquests nous dispositius que, a banda d'aportar informació en cas d'accidents, també tenen associat un sistema que recull l'itinerari que fan i informació sobre la manera de conduir dels agents i si és eficient des del punt de vista del consum. "Amb aquesta informació podem redreçar hàbits de conducció i millorar la seguretat", ha posat com a exemple el cap de la Policia Municipal, Josep Palouzié. 

Segons ha explicat el regidor de Seguretat, Joan Alcalà, l'ajuntament ha decidit dotar el parc de vehicles retolats amb aquestes càmeres de vídeo (cadascuna costa 400 euros) seguint una recomanació de la Unió Europea que recull que els vehicles públics han d'anar equipats amb aquestes càmeres, que fan la funció de caixa negra. 

Informació en cas de conflicte amb ciutadans

A banda però de la funció de tenir imatges sobre accidents, aquestes càmeres poden aportar d'altra informació útil per a la policia. Per exemple, en cas que la policia aturi un vehicle perquè s'ha saltat un semàfor en vermell o el sancioni per aparcar malament i el ciutadà negui els fets, les imatges de la càmera poden ajudar a esclarir la situació. "En el 99% dels casos l'actuació de la policia és correcta, ara amb aquestes gravacions deixem clar i transparent que l'actuació de la policia és bona", ha defensat el regidor. 

Les càmeres poden gravar de manera ininterrompuda durant 15 hores i n'hi ha prou amb activar el contacte del vehicle perquè comencin a enregistrar. Les imatges no es buiden per sistema i, passades les 15 hores, la targeta de memòria es torna a regravar. No obstant això, en cas de què qualsevol objecte impacti contra el vehicle o hi hagi un sotrac, la càmera separa automàticament aquella seqüència de la resta d'imatges i la conserva. Per tant, aquesta és la informació útil en cas d'accidents o, per exemple, en casos de què hi hagi atemptats contra vehicles policials. 

"La funció de les càmeres és que la feina dels agents sigui més transparent", ha defensat el regidor, que apunta que la informació sobre els itineraris que fan els vehicles de la policia també és útil per desmentir aquelles acusacions de ciutadans que asseguren que no veuen els agents patrullar pel seu barri. "Sabem en tot moment per on estan passant i amb quina freqüència i podem defensar-nos d'aquestes crítiques", ha manifestat Alcalà.