Els Premis de Recerca Jove guardonen 5 alumnes de secundària gironins pels seus treballs científics

El lliurament serà dissabte a l'Auditori de Barcelona

Un total 95 alumnes i 11 centres d’ensenyament secundari han estat guardonats amb els Premis de Recerca Jove que atorga la secretaria d’Universitats i Recerca pels seus treballs d’investigació científica. D'aquests, s'hi troben cinc de gironins: Erola Pons de l'IES Santa Coloma de Farners (Selva), Manel López de l'IES La Garrotxa d'Olot (Garrotxa), Marc Soldevilla de l'IES Ramon Muntaner de Figueres (Alt Empordà), Esteve Bramon de l'IES Peres Alsius de Banyoles (Pla de l'Estany) i Roser Obrador del Bosc de la Coma (Olot).

L’acte de lliurament, que tindrà lloc a l’Auditori de Barcelona dissabte vinent a les 12 del migdia, el presidirà el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, acompanyat director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, Pere Pardo.
 
Als Premis de Recerca Jove s’han presentat 285 treballs realitzats (72 guardonats) per 384 alumnes. Els Premis de Recerca Jove, que enguany han arribat a la 32 edició, volen fomentar l’esperit científic entre el jovent. Els treballs els elaboren estudiants de 3er i 4rt d’ESO, Batxillerat o cicles formatius de grau superior i mitjà conjuntament amb el professorat. La recerca és de tipus experimental o teòric i està relacionada amb qualsevol matèria o àrea científica. A banda de premiar l’esforç dels alumnes i el treball en equip, els premis reconeixen també el foment de les vocacions científiques per part dels centres.
 
Per àrees de coneixement, s’han premiat 14 treballs de l’àmbit d’Enginyeria i Arquitectura. A continuació, trobem les ciències i ciències de la vida (amb 13 cadascuna), les ciències socials i les humanitats (amb 12) i les ciències mèdiques i de la salut (8). Per comarques de procedència dels alumnes, la més representativa és el Barcelonès amb 16 premiats. La segueixen el Maresme, amb 12 premiats, i el Vallès Occidental, amb 10.
 
Els Premis de Recerca Jove s’atorguen en dues categories: una per a alumnes de segon cicle d’ESO i una altra per a l’alumnat de secundària postobligatòria. Els guardons estan dotats amb 750 euros, en el cas dels alumnes, i 2.500 euros en el cas dels centres, que destinaran a equipament de biblioteques i material docent. L’edició de 2013 inclou també el Premi Reginó, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), que premia el millor treball de recerca sobre les dones i les seves aportacions i el centre d’educació secundària que hagi destacat per haver impulsat l’interès en aquesta temàtica. A més, per primer cop, s’afegeix un nou premi per al millor treball de recerca sobre el tema de la família, el Premi Ramon Faus i Esteve, en col·laboració amb el Departament de Benestar Social i Família.
 
A l’acte de lliurament dels Premis també hi assistiran el director general de Recerca, Josep M. Martorell; el director general d’Universitats, Lluís Jofre; i el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina.