El pressupost de la UdG baixa dels 87 als 82 MEUR

El motiu és l'aplicació de les retallades dels darrers dos anys

El pressupost del 2013 de la UdG va ser de 87,1 MEUR. L'antic equip de govern el va aprovar sense conèixer però de quins diners podria disposar per part de la Generalitat, que va aprovar el seu pressupost a les acaballes de l'any. Això ha fet que, enguany, el nou equip de govern hagi hagut de confeccionar els números per a aquest 2014 aplicant de cop la retallada estipulada pel Govern per als dos exercicis. En total, la generalitat transferirà 5 MEUR menys que fa un any i això fa que el pressupost passi dels 87,1 MEUR als 82 MEUR. La intenció de l'equip de govern del rector Sergi Bonet és portar-lo a aprovació a finals d'aquest mes de març o a principis d'abril. 

En poc més de tres mesos, el nou equip de govern ha hagut de buscar algunes fórmules per minimitzar aquesta retallada, sempre sota la premissa de no abaixar la qualitat docent. Entre d'altres, el nou govern ha aconseguit reduir el pressupost en càrrecs de confiança i ha eliminat algunes places d'alts càrrecs, així com també el nombre de vicerectors. Només amb aquestes operacions, ha aconseguit estalviar 280.000 euros.

Bonet també ha ressaltat que, malgrat els ajustos que han hagut de fer, cap treballador amb plaça perdrà la feina. "Un dels nostres compromisos en campanya va ser que cap persona amb plaça fos acomiadada, les places que hem eliminat eren de lliure designació", ha destacat. 

Una altra línia per aconseguir quadrar els números passa per l'optimització dels espais. Un dels darrers projectes de l'anterior equip de govern va ser l'acord amb la Generalitat perquè cedís a la universitat un edifici de 2.600 metres quadrats situat a prop del campus de Montilivi, davant les pistes del GEiEG. L'acord era per a quatre anys renovables i la voluntat de l'exrectora, Anna Maria Geli, era traslladar-hi la formació continuada, és a dir, màsters i postgraus.

Segons ha explicat Bonet, aquest projecte requeria una inversió de 3,5 MEUR per adequar l'edifici -que tenia uns 40 anys i on només hi treballen una quinzena de persones en Seguretat i Salut Laboral- i un manteniment anual de 126.000 euros. Per això, el nou rector ha decidit no tirar endavant el projecte i, per tant, la formació continuada es continuarà impartint des de l'edifici del Mercadal, propietat de la universitat. 

Nova contractació de professorat

El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha destacat que dins el pressupost han previst una nova partida de 230.000 euros per a contractar nous professors. Segons ha explicat, el curs vinent han decidit que cap grup superi els 60 alumnes a primer curs. Per això, es desdoblaran totes aquelles classes on hi hagi més de 60 estudiants matriculats per tal de millorar el nivell de la docència i que hi hagi més proximitat entre alumne i professor. Això comportarà, per tant, la contractació de més professors.

Bonet també ha avançat que un dels projectes del seu equip de govern és millorar la internacionalitat dels estudis i que cada cop s'imparteixin més classes en anglès. Per això, la voluntat és que en els propers pressupostos hi hagi partides per desenvolupar estudis en anglès. "Si parlem d'internacionalitzar la UdG és clau el tema de l'idioma i hem d'aspirar que la meitat de les classes es facin en anglès", ha destacat Bonet, que reconeix però que calen recursos per portar a terme aquest projecte ja que caldrà desdoblar grups durant un temps perquè no tots els alumnes o professors tenen les mateixes competències en llengua estrangera. 

Medicina i Turisme, les inversions prioritàries de futur

El nou rector de la UdG ha reconegut que a curt termini no tenen previsió de poder fer obres importants i que el pressupost del pla d'inversions -que ja aquest any es redueix dels 1,4 MEUR a menys del milió d'euros- es dedicà únicament a despeses de manteniment dels edificis. 

No obstant això, ha avançat que les obres prioritàries haurien de ser la nova facultat de Medicina i Infermeria i també la de Turisme. Sobre la ubicació de la facultat de Medicina, Bonet ha detallat que no volen interferir en la política sanitària del Govern i que plantejaran fer la nova facultat allà on finalment el Govern decideixi aixecar el nou Trueta. "Tant si va on està l'actual hospital com si es planteja al prop del Santa Caterina de Salt podem trobar espais per fer-hi la facultat, que creiem que ha d'anar lligada als equipaments sanitaris més potents de les comarques gironines", ha manifestat.