Finalment no es crearà l'Escola Internacional de Dansa de Figueres

Àngel Corella argumenta que amb la dissolució de la seva companyia a Barcelona era "estúpid" crear un centre de formació "perquè se n'aprofitessin a l'estranger"

El ballarí Ángel Corella ha anunciat aquest divendres que renuncia definitivament al projecte de l'Escola Internacional de Dansa de Figueres. Un projecte, ha explicat, que anava molt lligat a la seva companyia de dansa de Barcelona, que va haver de dissoldre l'any passat per problemes econòmics, i a la possibilitat de crear una companyia estable de dansa clàssica al Liceu. "Seria estúpid crear un centre d'alt rendiment per formar ballarins si després han de marxar a l'estranger a actuar". Corella assegura que no té cap retret a fer a l'Ajuntament de Figueres, però sí que ha criticat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a qui acusa de no haver-lo "ni rebut" per estudiar el projecte del Liceu.

Ángel Corella explica que l'origen del fracàs del projecte de l'Escola Internacional de Dansa de Figueres es va començar a gestar en el moment que la companyia de dansa de Barcelona va deixar de comptar amb "el suport institucional". En aquest sentit, afegeix que el futur de Ballet Barcelona, que aplegava ballarins d'arreu del món "de primera categoria mundial", passava per crear una companyia estable al Gran Teatre del Liceu que el dotés "d'una identitat pròpia dins el món de la dansa" com la resta de teatres de referència del món.

Un projecte, explica Corella, que va comptar amb l'aval de directors de teatres com el Metropolitan de Nova York o l'Òpera de París, però que va ser rebut amb indiferència per part de les autoritats culturals catalanes i espanyoles. En aquest sentit, assegura que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, no només no es va interessar pel projecte sinó "que ni el va rebre per discutir-ne la seva viabilitat".

És per això que afirma que el projecte de l'Escola Internacional de Dansa de Figueres no tenia sentit un cop constatat que els alumnes que s'hi formessin "no tindrien on actuar". "Seria estúpid crear un centre d'alt rendiment per formar ballarins si després han de marxar a l'estranger a actuar", ha afegit.

Corella recorda que el projecte de l'escola de Figueres el va impulsar l'antic alcalde de la ciutat, Santi Vila, "que hi creia molt", i que "veu normal" que l'actual alcaldessa, Marta Felip, amb qui assegura que no ha parlat, "lluités per un projecte que no era seu". En vista al futur, Corella puntualitza que no té previst marxar als Estats Units immediatament, però que sí que estudiarà les ofertes que se li presentin per tornar a un país on s'aprecia la seva feina i on podria tirar endavant els seus projectes amb molta més facilitat que no pas a Catalunya o Espanya.