Uns 500 estudiants a Girona es mobilitzen contra les polítiques educatives

Els piquets bloquegen l'entrada a les facultats de la Universitat de Girona al Barri Vell

Seguiment desigual a la UdG de la vaga convocada contra l'apujada de taxes i les retallades. Al campus del Barri Vell, durant tot el dia les aules han quedat buides. De fet, ni estudiants ni professors han pogut entrar a les facultats, perquè a partir de les sis del matí membres del comitè de vaga han bloquejat els accessos dels edificis.

Aprofitant el moment en què el personal de neteja acabava la jornada, els piquets s'han repartit per les dues facultats i pel rectorat. Han barrat les entrades amb cadenes i candaus i a més, tant a Lletres com a Educació i Psicologia, han entravessat una tanca i un contenidor trabucat per impedir-ne l'accés.

Això ha fet que el seguiment de la vaga al Barri Vell hagi estat del 100%. Una situació molt diferent a la que s'ha viscut a la resta de campus de la UdG, on en alguns la mobilització ha punxat. Segons el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), això darrer ha passat a la Politècnica, a Econòmiques, a Medicina i a Infermeria.

El portaveu del SEPC a Girona, Jonàs Carbonés, explica que aquesta poca mobilització es deu a dos motius. "Per una banda, hi ha repressió per part dels professors, que mig obliguen els alumnes a anar a classe; i per l'altra, el fet que en aquests centres tampoc es fa massa difusió de les protestes", ha concretat. Tot i això, Carbonés ha concretat que a Dret i Ciències els estudiants la vaga ha tingut un seguiment "massiu".


Això contrasta, però, amb les dades de seguiment que ha recollit la universitat. Des de la UdG asseguren que, exceptuant la situació viscuda al Barri Vell, a tota la resta de facultats -Montilivi i el centre- els estudiants que no han anat a classe han estat gairebé testimonials, i les classes s'han pogut fer amb normalitat.

Més de 500 estudiants

Al migdia, la manifestació convocada pel SEPC ha servit per prendre el pols a la protesta. Hi han pres part més de 500 estudiants, la majoria universitaris, tot i que també n'hi havia de secundària. Encapçalada per la pancarta 'Universitat del i per al poble', la protesta ha sortit de davant del rectorat i ha acabat a la plaça del Vi, a les portes de l'Ajuntament.

Durant el recorregut, els estudiants no han deixat de cridar consignes contra la classe política i a favor de l'ensenyament. "Universitat, catalana i de combat!", "Què passa? Què passa? Que privatitzen massa!", "Qui sembra ignorància recull la ràbia" o "I si la cura del càncer fos en una ment 'pobre'?" han estat alguns dels crits i pancartes que s'han deixat escoltar i pogut llegir.

La manifestació s'ha allargat durant una hora, durant la qual els estudiants han protestat davant la Delegació del Govern i han tallat el trànsit a l'avinguda Jaume I. Poc després d'un quart de dues, i després de corejar diferents consignes a la plaça del Vi -on també s'ha llegit el manifest- els estudiants s'han dissolt.


Fraccionar la matrícula i més beques

Apart d'adherir-se a la reivindicació general, el SEPC també ha volgut aprofitar la vaga per posar de relleu demandes específiques per a la UdG. "D'entrada, demanem que el pagament de la matrícula es fraccioni més, perquè entenem que tres pagaments únics obliga molts joves a endeutar-se", ha concretat Carbonés.

"A més, també exigim a la UdG que es doti d'un fons propi de beques, que l'alumnat tingui més representació al claustre i que hi hagi més diversificació dels màsters públics", ha afegit el portaveu del SEPC a Girona. La llista de demandes dels estudiants també passa per recuperar la repesca d'exàmens, una segona convocatòria "que es va eliminar amb l'excusa del pla Bolonya i que trobem una mesura intolerable, perquè obliga a repetir més assignatures", ha dit Carbonés.

Per últim, el SEPC també reclama un canvi a l'hora de fer les pràctiques a les empreses. "Volem que aquests crèdits siguin gratuïts i que se'ns remunerin les pràctiques, perquè molt poques empreses ho fan", ha conclòs Carbonés.

Apart de la jornada de lluita a la UdG, el SEPC també donat algunes dades sobre el seguiment de la vaga a la secundària. Tot i no tenir-ne de generals, Jonàs Carbonés sí que ha dit que, segons allò que ha pogut recollir el sindicat, la mobilització ha estat "massiva" als instituts de Vilablareix (Gironès), Celrà (Gironès) i Figueres.