Creix un 33% el nombre de vianants atropellats a Olot en un any

Els delictes i faltes han caigut, passant de 694 a 644

El nombre de ferits per atropellament a la via pública a Olot va augmentar un 33% el 2013 respecte l'any anterior. És un dels punts foscos que recull la memòria policial que s'ha presentat aquest dijous però que en línies generals és positiva. L'activitat delictiva s'ha reduït en un 7%, passant de 694 delictes i faltes l'any 2012 a 644 el 2013.

El que més baixa són els robatoris amb violència al carrer, de 26 casos es va passar a 17. Els cossos policials i l'Ajuntament valoren molt positivament la instal·lació de càmeres de videovigilància al centre, on es concentraven la meitat del robatoris amb força de la ciutat. Des que el gener passat van posar-se en marxa, no s'ha registrat cap robatori.

Els atropellaments a vianants continuen essent una assignatura pendent a Olot, tal com es ve alertant en els últims anys. Les campanyes de conscienciació ciutadana i seguretat viària no han aconseguit frenar aquesta problemàtica i de fet durant el 2013 es va viure un repunt.

Dels 18 ferits per atropellament del 2012 es va passar a la xifra de 24 casos, cap de mortal, segons recull la memòria policial. La Policia Local preveu incidir en aquest tema amb més controls. Segons explica el cap d'aquest cos, Ignasi López, "hem de protegir més al vianant però també multar-lo, perquè hi ha gent que encara creua on no es pot". En canvi, el que sí que milloren són els ferits per accident. De 89 casos el 2012 es va passar a 79 el 2013, una xifra positiva si es té en compte que el 2011 n'hi va haver 100.

Les estadístiques de l'any 2013 confirmen una reducció de l'activitat delictiva a la ciutat, donat que els delictes s'han reduït en un 7%, passant de 694 l'any 2012 a 644 l'any passat. Entre les dades positives, destaca també la reducció destacable dels robatoris amb violència al carrer en un 34% menys, ja es va passar de 26 denúncies a un total de 17. També es redueixen els robatoris de vehicles, motos i cotxes, de 17 casos es passa a 14.

Per contra, es van registrar set casos més de robatoris contra el patrimoni, passant de 473 a 480. D'aquest tipus de delictes, la investigació policial ha permès detenir 65 persones.
Pel que fa als robatoris a l'interior de domicilis, aquests també han augmentat en 15 casos més passant de 45 a un total de 60. Els Mossos d'Esquadra han aconseguit fer 13 detencions per aquests fets.

Creixen també però mol lleugerament els robatoris a establiments. De 48 denúncies el 2012 s'ha passat a 51. Ara bé, cal dir que es van detenir tres menors que havien robat a 18 establiments els mesos de juny i juliol i que van passar a mans del jutjat de menors. També es van detenir dues persones més per un total de nou robatoris.

Més mòbils robats al carrer i més denúncies falses

Pel que fa a les faltes, aquestes es mantenen exactament al mateix nivell, un total de 590, si bé s'observa un repunt de les faltes contra el patrimoni que passen de 450 a 475. Entre els casos més rellevants, destaca per exemple l'augment de furts de mòbils, tabletes i smartphones, sobretot en llocs púbics com ara bars i mercats, en moments en què el propietari baixa la guàrdia. Per altra banda, els cossos policials han detectat un augment de denúncies falses de propietaris de mòbils que intenten fer creure que els han sostret el mòbil per cobrar els diners de l'assegurança o evitar per exemple penalitzacions per canvis de companyia.

Balanç positiu de les càmeres de videovigilància

Des de principis de gener, i amb un retard de mig any, les càmeres de videovigilància instal·lades al centre comercial d'Olot ja estan en funcionament. Són un total de quatre i graven en alta resolució. Des de l'Ajuntament en fan un balanç positiu no només perquè de moment no s'ha registrat cap robatori sinó perquè els permetrà regular altres aspectes de la ciutat com ara el trànsit, les zones de càrrega i descàrrega i les pilones. El regidor de Seguretat, Josep Gelis, ha explicat que faran un estudi en els pròxims mesos per fer els ajustos necessaris.

Per la seva banda, el cap de la Policia Local ha recordat que a l'eix comercial es concentren la meitat del robatoris amb força, si bé només representa el 7% de la superfície total de l'àrea urbana. Aquesta mesura permet controlar des de la comissaria les càmeres i detectar qualsevol fet sospitós però també disposar d'imatges enregistrades de la via pública per a investigacions policials.

De cara a aquest any, la Policia Local preveu començar a fer patrulles amb un vehicle de paisà, per detectar infraccions que amb els uniformes se'ls escapen. Durant el 2013, per exemple, aquest cos policial va posar 84 denúncies per incompliment de l'ordenança de civisme -sobretot per orinar al carrer-, quatre més que el 2012.

Alerta amb els pidolaires

La Policia Local ha enviat un missatge d'avís a aquells ciutadans que donen almoines als pidolaires que es troben pel carrer. Han detectat que un nombre important d'ells aprofita l'ocasió per robar a la víctima que amb tota la bona fe fa una aportació. I per trencar estereotips, han explicat el cas d'una dona que demanava diners al carrer i que després va resultar que pujava a un cotxe de gamma alta on l'esperava un còmplice. Quan els van demanar la documentació, es va saber que acumulaven més de 50 antecedents.

L'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, ha elogiat la bona coordinació que hi ha entre la Policia Local i els Mossos d'Esquadra i s'ha compromès a seguir treballant per conscienciar a la població en aspectes com la seguretat viària.