Més pressió dels ecologistes per evitar que es legisli a mida El BulliFoundation

Ecologistes en Acció se suma a la Iaeden

La presentació del projecte definitiu del BulliFoundation ha encès les alarmes entre els ecologistes. Si ja des d'un primer moment Iaeden-Salvem l'Empordà hi va plantar cara, ara l'entitat Ecologistes en Acció s'ha sumat a aquesta lluita.

Els ecologistes reclamen a la Generalitat que "no legisli a mida" el projecte impulsat per Ferran Adrià, que pretén reconvertir l'antic Bulli en un espai de creació de més de 4.380 metres quadrats. Ecologistes en Acció recorda que es tracta d'una iniciativa privada i que fer encaixar l'obra en ple Cap de Creus "suposarà afectar una desena de normatives".

Per això, critiquen que el Govern s'escudi "en la fama internacional" del xef per tirar-ho endavant. El Bulli1846, l'ambiciosa iniciativa del cuiner Ferran Adrià, suposarà reconvertir l'antic restaurant número 1 del món en tot un complex destinat a la innovació i recerca en cuina. Amb una inversió de 9 milions d'euros (MEUR), el projecte recull que tot el complex ocuparà un total de 4.383,50 metres quadrats (bona part dels quals, soterrats). Si tot segueix els calendaris previstos, el BulliFoundation serà una realitat el març d'aquí a dos anys.

Per encaixar-lo dins el parc natural, el Govern vol proposar al Parlament fer-ho mitjançant una tramitació legislativa especial (declarant-lo actuació d'interès públic de primer ordre). La proposta, però, topa amb el rebuig frontal dels grups ecologistes. Si des del minut zero Iaeden-Salvem l'Empordà ja va oposar-se als plans d'Adrià, ara a aquesta lluita s'hi ha sumat la plataforma Ecologistes en Acció.

"Aquest projecte vulnera la normativa vigent de planejament urbanístic, territorial i mediambiental de Catalunya", recull l'entitat en un comunicat. Ecologistes en Acció afirma que, per legalitzar El BulliFoundation caldrà afectar "fins a una desena de normatives; entre elles, la Llei d'espais naturals, la de protecció del Cap de Creus, el pla director del sistema costaner o el pla general de Roses".

Ecologistes en Acció critica que es vulgui disfressar com a interès públic una iniciativa "particular" i recorda que la llei ha de ser igual per a tothom. La plataforma denuncia que el Govern "s'escudi en la fama internacional de cuiner per intentar confondre la població" i que tramiti "una llei a mida sense donar cap altra opció i sense obrir el projecte a exposició pública".

Agafar-se a un ferro roent

Els ecologistes denuncien que, al darrere de "l'interès de país i l'excepcionalitat" amb què el Govern ven el projecte, hi ha un decisió clara de "privatitzar i desprotegir el medi natural comú" en funció d'interessos particulars. "Eurovegas, Barcelona World, l'outlet de Viladecans, i ara, El BulliFoundation són exemples que indiquen una clara política que tracta de reeditar el mateix vell model especulador amb el territori que ens ha portat a la crisi actual", critica Ecologistes en Acció.

La plataforma també assegura que la voluntat de tirar endavant el projecte de Ferran Adrià a Cala Montjoi és una mostra més dels "intents desesperats per part d'aquest Govern d'agafar-se al ferro roent de qualsevol projecte megalòman que garanteixi titulars de premsa i vagues promeses d'ocupació". Per a Ecologistes en Acció, l'antecedent de l'antic Club Med ha de servir d'exemple per deixar clar que al parc natural del Cap de Creus "ja s'hi han fet prou excepcions".

Per tots aquests motius, Ecologistes en Acció fa una crida tant a la Generalitat com a la resta de grups parlamentaris perquè impedeixin que la "llei d'excepcionalitat" que de permetre el naixement d'El BulliFoundation no s'aprovi al Parlament aquest proper mes de març.