Una nova escola a Girona formarà els 'business angels'

Impulsen uns cursos pels inversors privats que vulguin aportar capital a empreses innovadores

La BCN Business Angels , la Fundació Inlea i ACCIÓ han impulsat a Girona la creació d'una escola de formació pensada per a inversors privats -que no siguin bancs- interessats en aportar capital a empreses innovadores.

L'objectiu és que aquests inversors puguin conèixer bé com fer les operacions i, així, reduir els riscos a l'hora de decidir on posen els diners. D'altra banda, es busca que les noves empreses no depenguin tant dels bancs i trobin en les xarxes d'inversors privats una nova font de finançament.

El conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Tarradellas, ha criticat que fins ara la banca s'ha limitat a deixar diners "amb interessos relativament alts" però no ha aportat valor afegit a les empreses.

La figura del 'business angel' descriu aquella persona que inverteix capital en petites i mitjanes empreses del seu entorn que tenen capacitat de creixement i un component innovador. Es tracta, doncs, d'empresaris o directius que han acumulat capital i que volen destinar-lo als projectes d'altres empreses. A Barcelona ja existeix una escola dedicada a formar aquests potencials inversors i ara, per primer cop, el projecte de formació desembarca a Girona.

Es tracta d'un programa impulsat per la BCN Business Angels, la Fundació Inlea i que compta amb el suport de la Generalitat -a través d'ACCIÓ- i del Parc Científic i Tecnològic, on es faran les sessions formatives. El projecte té com a objectiu formar a possibles inversors privats -que no siguin bancs- per tal d'acompanyar-los en tot el procés, ensenyar-los "els paranys" que es poden trobar pel camí i, per tant, reduir els riscos a l'hora de decidir on posen els diners.

Dependre menys dels bancs

Segons ha reflexionat el conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Tarradellas, Catalunya és un país innovador i de tradició industrial però que arrossega el "llastre" de tenir empreses molt endeutades amb els bancs. "El deute bancari tradicional fa que les empreses tinguin unes càrregues que no són productives, no aporten res a l'empresa", ha explicat Tarradellas.

El conseller delegat d'ACCIÓ ha criticat que, per exemple, els interessos dels crèdits bancaris a Catalunya són pràcticament el doble que a d'altres països com Alemanya i que, a més, el deute financer desgrava impostos. "Donem incentius a les empreses per agafar deute amb els bancs enlloc de fer-ho amb d'altres fonts d'inversió que poden aportar valor afegit a les empreses", ha assenyalat Tarradellas, que creu que aquest model s'ha de canviar i incentivar que persones que tenen capital -que possiblement fins ara invertien en productes financers- aposti per destinar-lo a l'economia productiva real.

Sis sessions formatives

Amb l'objectiu de formar els futurs inversors i acompanyar-los en tot el procés, s'ha impulsat aquesta escola de formació a Girona. El Pla Àngel s'estructurarà en sis sessions formatives (que començaran el 24 d'abril) on s'explicaran aspectes com quins passos seguir per invertir, quines són les característiques legals dels contractes o els "paranys" que es poden trobar els inversors. "Aquests són coneixement que la banca tradicional ja té i que volem fer arribar als nous inversors", ha manifestat Tarradellas.

Els inversors que participin del programa, més enllà de la formació, també podran gaudir d'un procés de seguiment i assistir a diversos fòrums d'inversió reals on podran contactar directament amb les empreses.
Entre els experts que impartiran les sessions hi ha des de professionals amb experiència a la banca d'inversions, experts en fusions i adquisicions, emprenedors que han sabut buscar amb èxit noves fonts de finançament i també professionals que explicaran les seves experiències, fent especial èmfasi en els fracassos que han tingut. "És fonamental que expliquin els seus fracassos perquè els nous inversors els puguin evitar", ha destacat Tarradellas.

El conseller delegat d'ACCIÓ ha destacat que han triat Girona perquè és un territori on hi ha potencial inversor i empreses que tenen alt contingut innovador. "Per exemple, a Girona hem impulsat la primera acceleradora d'empreses que està donant uns resultats molt positius", ha recordat. A més, una altra de les voluntats del programa és evitar que aquest tipus d'inversions es concentri només a l'entorn de Barcelona.