L'emprenedoria a les aules pren Girona com a punt de trobada

Les jornades, organitzades per FpdG, reuniran més de 300 persones

Experts internacionals en educació i representants d'escoles i instituts d'arreu de l'Estat debatran a partir de demà a Girona sobre educació emprenedora. Serà en el marc de les segones jornades de l'àmbit, organitzades per la Fundació Príncep de Girona amb el suport de la Fundació Trilema.

Les jornades tancaran el programa 'Com educar el talent emprenedor', un projecte pioner que s'ha portat a terme durant tot un any. L'objectiu de la iniciativa és clar: definir un nou model d'educació que fomenti l'emprenedoria a les aules, i que impliqui no només professors sinó també directius dels centres.

Les bases del nou projecte arrenquen l'octubre del 2011, quan la Fundació Príncep de Girona va publicar el Llibre Blanc de la Iniciativa Emprenedora. A partir d'aquest document, el febrer de l'any passat en va néixer un altre, l'informe 'Aprendre d'emprendre'.

I ha estat aquest l'eix que ha servit per impulsar 70 projectes arreu del territori espanyol per fomentar l'esperit emprenedor a les aules, que s'han portat a terme durant els darrers dotze mesos. En total, hi han pres part 500 directius (d'escoles, instituts i formació professional), 320 professors, 12.000 alumnes i centres de sis territoris diferents (Barcelona, Girona, Madrid, Sevilla, València i Santander).

Només cal fer un cop d'ull als projectes per adonar-se que l'emprenedoria no té límits. I que tampoc es queda en un determinat àmbit. Crear una empresa de càtering, iniciar una cooperativa, dissenyar un videojoc, fer sabó casolà o editar un diari són alguns dels projectes que s'han fet a les aules.

Passar balanç i crear un nou model

Ara, ha arribat l'hora de passar balanç. I això és el que es farà precisament a les II Jornades d'Educació Emprenedora, que tindran lloc a Caldes de Malavella. Mitjançant plafons, es donaran a conèixer els 70 projectes, i setze d'ells -escollits prèviament- també es presentaran a través de xerrades.

Les jornades aplegaran 300 persones -la majoria, professors- i reuniran experts internacionals en la matèria (aplicar l'emprenedoria a l'educació). Hi seran, per exemple, la líder a la Gran Bretanya en educació i assessora del govern britànic Margaret Peacock, l'experta en emprenedoria corporativa i social als Estats Units Heidi Neck, el catedràtic espanyol i fundador de la Fundació Universidad de Padres José Antonio Marina, la doctora finlandesa Paula Kyrö i l'economista i investigador xilè José Ernesto Amorós.

Durant dos dies, se succeiran les presentacions, ponències i debats. "L'objectiu és que, a partir d'aquestes experiències, puguem extreure'n un nou model didàctic basat en l'emprenedoria que sigui extrapolable arreu de l'Estat", ha explicat la presidenta de la Fundació Trilema, Carmen Pellicer (que també és autora de l'informe 'Aprendre d'emprendre').

Pellicer també ha destacat la importància del projecte, perquè a diferència de la majoria, fomenta l'emprenedoria des de les primeres edats. "Molts se centren en impulsar-la en el moment en què algú es vol inserir al mercat laboral; però ser emprenedor és qüestió de caràcter, i això ja cal treballar-ho des de petits", ha ressaltat.

Per la seva banda, la directora general de la Fundació Príncep de Girona, Mònica Margarit, ha destacat que la clau de les jornades és aplegar "sota un mateix paraigües" experts internacionals amb els professors que, després, portaran a terme els projectes.