Cinc serradores catalanes convoquen aturades per la manca de fusta

Denuncien "l'immobilisme de l'administració" davant la gestió dels boscos i un "grau de protecció excessiu"

Les serradores berguedanes Boix i Cunill, Fustes Jané (Solsona), Palets J.Martorell (La Selva) i Fustes Solà (Osona) -que representen més del 50% de la producció del país- han programat aturades puntuals de la producció per la manca de fusta tallada. La primera en fer l'aturada serà la Serradora Boix -empresa més important del sector de la primera transformació de la fusta a Catalunya-, que pararà la producció aquest divendres. Des de l'empresa han apuntat que tenen estoc de fusta per a quatre o cinc dies i que han programat l'aturada per racionar la feina i evitar esgotar la matèria primera.

A través d'un comunicat, les serradores han mostrat la seva preocupació per la manca de fusta per continuar la seva activitat. Les empreses manifesten que tot i que les dades del Departament d'Agricultura assenyalen que cada any els boscos catalans incrementen la seva biomassa, "la realitat és que la indústria de la fusta ha d'importar anualment més de 100.000 metres cúbics de fusta que no pot aconseguir a Catalunya".

Les empreses signants del comunicat consideren que les dades que aporta la Generalitat "no analitzen la realitat del sector", ja que "no tenen en compte els criteris d'accessibilitat al recurs -camins forestals-, un grau de protecció excessiu i l'immobilisme de l'administració davant la gestió dels boscos". A més, apunten que l'administració, en comptes de facilitar els treballs forestals i mobilitzar els recursos disponibles, "ha promogut nous usos de la fusta amb l'objectiu de generar més demanda en comptes d'oferir més matèria primera".

En el document expliquen que un dels principals usos que s'han impulsat en els darrers anys ha estat la producció d'energia mitjançant la combustió de biomassa, tant dels subproductes de les serradores com d'estella procedent del bosc. Asseguren que actualment hi ha tres instal·lacions catalanes que produeixen 55.000 tones de pèl·let i "consumeixen més de la meitat dels subproductes de les serradores". " Les previsions d'aquestes empreses són d'augmentar la seva producció en més del 50% per al 2015, fins a consumir la totalitat d'aquests subproductes".

També es mostren sorpresos pels "esforços de l'administració per col·laborar en l'augment de la bombolla de la biomassa amb fins energètics, basada en els possibles potencials dels boscos catalans quan en realitat no hi ha fusta extreta del bosc per a les indústries que ja la utilitzen". Les empreses es mostren contundents en afirmar que "la realitat és que no hi ha fusta per a tothom" i es pregunten "si hem de continuar lluitant per mantenir el nostre lloc en el mercat, apostant pel producte forestal més ecoeficient i que dóna més valor afegit als nostres boscos, o bé contribuïm a l'augment de la bombolla de la biomassa i convertim la fusta en fum".