Judici a uns narcotraficants detinguts al descarregar haixix d'un veler a Roses

Pacten penes de 2 i 4 anys i mig de presó per a dos dels acusats

L'Audiència de Girona ha jutjat els membres d'una banda de narcotraficants acusats de descarregar quasi 3 tones d'haixix des d'un veler a una casa de Roses el juny del 2007. Sis traficants s'enfrontaven a 6 anys i 9 mesos de presó per un delicte contra la salut pública d'extrema gravetat i organització criminal.

Fiscal i defensa han pactat 2 anys de presó i una multa de 3 MEUR per a un dels processats, Mark Grelnhow, i una pena de 4 anys i 6 mesos de presó i multa de 5 MEUR per a Graig Frederick Callaghan.

El motiu de la rebaixa de la pena és que el cas ha trigat gairebé set anys en arribar a judici. La resta de membres de la xarxa o estan en rebel·lia o no han comparegut o no han acceptat un pacte.

Craig Frederick Callaghan va ser el patró que va portar el veler des de Benalmádena (Màlaga) fins a una casa que la xarxa de narcotraficants havia llogat a Santa Margarita, a Roses (Alt Empordà). L'altre acusat a qui han jutjat, Mark Grelhnow, va col·laborar en les tasques de descarregament de la droga i vigilància per evitar que els atrapés la policia.

Tots dos han acceptat els fets i s'han conformat amb les penes que fiscalia i defensa han pactat, que rebaixen considerablement la petició inicial de presó perquè els hi apliquen un atenuant de dilacions indegudes. "El cas ha trigat quasi set anys en arribar a judici de forma injustificada, podria haver-se jutjat molt abans", ha explicat l'advocat dels dos narcotraficants, Carles Monguilod.

Callaghan i Grelhnow no van ser els únics detinguts en l'operació conjunta dels Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, també hi ha quatre persones més acusades. Dos d'ells estan en rebel·lia, un altre acusat, Garath King, representant pel lletrat Antoni Quera, no ha comparegut aquest dimecres i la darrera acusada, Rebecca Buttler, no ha volgut acceptar cap pacte i prefereix anar a judici. L'Audiència ha fixat el nou judici per a aquest dos últims per al 10 de setembre.

Tots sis s'enfrontaven a 6 anys i 9 mesos de presó i a pagar multes de 10 MEUR (milions d'euros) per un delicte contra la salut pública d'extrema gravetat, per la quantitat ingent de droga que van introduir al país, i per organització criminal perquè segons el fiscal, Enrique Barata, la banda estava perfectament organitzada i cadascú tenia un paper definit.

3 tones d'haixix en veler

Segons el relat de l'acusació pública, la xarxa va utilitzar el veler 'Alfresco' per transportar quasi 3 tones d'haixix fins a la costa catalana, des d'on la volien distribuir per terra. A Santa Margarita van descarregar els farcells de droga en una casa que tenien llogada i havien llogat tres cotxes per traslladar l'haixix per carretera.

El 20 de juny del 2007, els Mossos i el Servei de Vigilància Duanera van localitzar l'embarcació ancorada a l'amarrament de la casa que havien llogat i van muntar l'operatiu de vigilància. De nit, els processats van descarregar la droga i van intentar dispersar-se, però la policia els va interceptar.

Dins la casa, situada a Port Salins, hi van trobar 134 farcells de droga. En total, 2,8 tones d'haixix que al mercat negre haurien tingut un valor de 3,4 MEUR.