El Ple de la Diputació de Girona ha aprovat aquesta tarda, amb el vot de tots els grups, la construcció d'una nova granja experimental ramadera per donar resposta a les demandes del sector lleter gironí. La granja s'ubicarà a la finca Camps i Armet de Monells, on l'IRTA desenvolupa els seus projectes. La granja és una iniciativa conjunta de la Diputació de Girona -per mitjà dels Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega)- i de l'empresa pública IRTA. A més, compta amb la participació de la cooperativa Llet Nostra que farà una aportació de 180.000 euros a canvi de poder explotar la imatge de la granja.
En aquesta finca, el Semega disposa ja d'una granja que es va fer als anys 70 i que ha quedat obsoleta. Per això, ara amb aquest nou projecte es podrà donar un nou impuls a la recerca en aquest camp. Concertament, el conveni preveu que la Diputació de Girona -propietària de la finca Camps i Armet i de l'explotació lletera- cedeixi a l'IRTA la gestió de tota l'explotació agroramadera amb l'objectiu de transformar-la en la plataforma de recerca, innovació, formació i difusió del consum de llet a Catalunya. Les obres han d'estar acabades en dos anys i es preveu que costin 1 MEUR.
El vicepresident de la Diputació Miquel Calm ha manifestat que l'operació és una oportunitat per millorar i potenciar els serveis que actualment rep el sector ramader i per aconseguir una major implicació d'ambdues institucions cap a les seves necessitats. Segons ha destacat, a les comarques gironines es concentren el 33% de les explotacions ramaderes de Catalunya i també s'hi produeix el 37% de la llet de tot el país.
A banda d'aquest projecte, la Diputació de Girona també ha aprovat una previsió d'inversions plurianuals per al manteniment de l'explotació existent i de la que es preveu construir. Concretament, 900.000 euros per al manteniment de l'activitat a Semega (2015-2019), 250.000 euros a concedir a l'IRTA per al finançament de les despeses d'arrenjament de la finca de Monells (2015-2019) i una partida per a la conservació i el manteniment de les finques cedides a l'IRTA per valor de 1.250.000 euros (2020-2044).
La nova granja experimental incorporarà els avenços tecnològics més moderns per realitzar una recerca adreçada al servei del sector lleter i també per transferir aquest coneixement amb una visió pràctica. També es permetran les visites i visualitzacions tant per part dels productors ramaders com d'empreses transformadores i també es preveuen visites d'escoles.
La implicació del grup Llet Nostra
En el projecte s'hi ha implicat l'empresa catalana Llet Nostra que farà una aportació de 180.000 euros. Aquests diners es descomptaran de l'aportació que farà la Diputació de Girona que, inicialment, és de 500.000 euros. El vicepresident de la corporació Miquel Calm ha avançat que aquesta podria no ser l'única col·laboració ja que hi hauria una altra empresa del sector lleter interessada en formar-hi part.
A canvi de l'aportació econòmica, Llet Nostra podrà fer ús de la imatge pública de la granja i podrà dur a terme actes promocionals tant a dins de les instal·lacions com per mitjà de la difusió externa del projecte.