L'acceleradora de Girona incrementa un 60% la facturació de les empreses que en fan ús

Enguany s'obriran de noves a Lleida i Tarragona

Les 31 empreses que van engegar la primera acceleradora de Catalunya, situada al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, han aconseguit incrementar en un 60% la seva facturació durant el 2013. Al llarg de dotze mesos, les diferents firmes -totes, creades fa menys de cinc anys- han rebut assessorament per consolidar el model de negoci. I ara, un cop acabat el programa, toca passar balanç.

Gràcies a l'acceleradora, les empreses han creat 72 nous llocs de treball, han multiplicat per quatre el volum d'exportació i han aconseguit finançament per valor d'1,3 MEUR. La Generalitat ja ha anunciat que aquest 2014 doblarà les quatre acceleradores que hi ha a Catalunya i n'obrirà de noves a Lleida i a Tarragona. A finals del 2012, la Generalitat i el Parc Científic de la UdG engegaven la primera acceleradora d'empreses de Catalunya. L'objectiu d'aquest nou servei era clar: ajudar aquelles empreses innovadores que feia poc que havien nascut a consolidar el seu model de negoci.

Segons concreta el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, l'acceleradora naixia per cobrir un buit. Tot i que hi havia programes per fomentar l'emprenedoria i ajudar a crear empreses, no n'hi havia cap que ajudés a sobreviure a aquelles que ja havien començat a caminar. I més tenint en compte que, d'ençà que va començar la crisi, més de la meitat de les empreses de nova creació acabaven morint en menys de cinc anys.

Durant aquest 2013, un total de 31 empreses innovadores s'han beneficiat dels serveis de l'acceleradora de la UdG. El programa d'acompanyament dura un any, durant el qual les diferents firmes reben assessorament adaptat a les seves necessitats, disposen d'un tutor que les orienta i se les ajuda a millorar vendes, internacionalitzar-se i trobar finançament.

Ara, un cop s'ha tancat el primer programa, ha arribat l'hora de passar balanç. Torres ha subratllat que els resultats "són objectivament bons". De fet, només cal donar un cop d'ull a les xifres globals per fer-ho palès. Al llarg del 2013, les 31 empreses han incrementat un 60% la seva facturació (passant dels 3 MEUR als 4,8) i catorze d'elles han aconseguit finançament extern per valor d'1,3 MEUR.

A més, set de les firmes han començat a exportar i s'han sumat a les catorze que ja venien en mercats exteriors. En total, al final de l'any i gràcies a l'acceleradora, s'ha aconseguit multiplicar per quatre el pes que l'exportació té en el conjunt de la seva facturació (passant dels 174.000 als 710.000 euros).

De retruc, l'increment del negoci també ha suposat noves contractacions. Quan van entrar a l'acceleradora, les 31 firmes donaven feina a 110 persones. Al llarg d'aquests dotze mesos, han creat 72 nous llocs de treball.

Roba de bambú, apps per a esquiadors i testaments on-line

Totes aquestes xifres, però, com ha ressaltat el secretari, tenen realitats al darrere. I per això, durant el balanç, la Generalitat també ha volgut posar cara i ulls a l'estadística, amb exemples dels resultats que han aconseguit diverses de les empreses.

Una d'elles és Skitude, que es dedica a crear apps per a esquiadors. Durant el 2013, ha creat 24 aplicacions per a estacions d'esquí, ha aconseguit 200.000 descàrregues i ha multiplicat per tres la seva facturació.

Una altra és Biotactex, que fabrica i distribueix roba interior de bambú. Segons ha concretat la directora del programa d'acceleradores a Catalunya, Núria Betriu, "durant aquest any ha multiplicat per quatre la seva facturació, ha contractat tres nous treballadors i ha venut més de 8.000 peces a deu països diferents".

Entre les start-up que van engegar l'acceleradora de Girona també hi ha Testamenta, el primer portal d'Internet arreu de l'estat espanyol que fa testaments on-line. Ara, gràcies al programa, a més d'adreçar-se a particulars, també han incrementat el model de negoci contactant amb companyies asseguradores.

Noves acceleradores a Lleida i Tarragona

Durant aquest 2013, no només les empreses que han format part del programa han crescut. També ho han fet les acceleradores arreu del territori. Al llarg de l'any passat se n'han obert tres de noves a Mataró, Sant Cugat del Vallès i Castelldefels.

Aquest gener, totes elles han engegat el programa del 2014. A diferència de l'any passat, però, ara les empreses paguen una quota de 1.000 euros anuals per rebre el servei. En total, s'han escollit 53 start-up per participar-hi, dotze de les quals rebran assessorament des de l'acceleradora de la UdG.

Entre aquestes, hi ha una empresa que proposa fer estalvi on-line (per anar de viatge més endavant o fer una experiència d'oci), una altra que dissenya estands de fira i mobiliari per a empreses amb productes reciclats, una start-up que porta menjar de restaurants de Girona a domicili o una firma que fa kits amb productes de cortesia (com ara sabó, esponges, oli i sal) per als turistes que s'allotgen a apartaments i bungalous de càmpings.

El secretari d'Empresa i Competitivitat ha explicat que la intenció del Govern per a aquest 2014 és engegar quatre noves acceleradores més al territori, doblant les que hi ha ara. Una d'elles es trobarà a la Catalunya Central, una altra a Lleida, la tercera a Tarragona i la quarta encara no té localització decidida.

Torres també ha dit que, d'ençà que va néixer l'acceleradora de la UdG i es van posar en funcionament les altres tres, ja hi ha empresaris i associacions privades que s'han interessat per impulsar-ne de pròpies. En aquest punt, el secretari d'Empresa i Competitivitat ja ha anunciat que, si la iniciativa privada cobreix allò que ha engegat el sector públic, "la Generalitat es retirarà" i els deixarà pas.