La nova planta de triatge de Sant Jaume de Llierca, en 'stand by' fins el 2016

La Generalitat aplaça la decisió sobre la seva construcció

El Govern no decidirà fins d'aquí a dos anys si construeix la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa). El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha detallat que quan entrin en funcionament les noves plantes de Pedret i Marzà (Alt Empordà) i d'Orís (Osona) a finals del 2015 podran avaluar si la capacitat de recollida de residus és suficient o cal una planta per a la Garrotxa i el Pla de l'Estany.

Tost sosté que les inversions en equipaments estaran "pràcticament acabades" amb les noves plantes i amb la modernització de la incineradora de Campdorà. Abans de l'estiu preveuen començar a perfilar el projecte amb l'Ajuntament de Girona i els municipis consorciats.

L'Agència de Residus de Catalunya creu que amb la posada en funcionament de les dues noves plantes de Pedret i Marzà i Orís (aquesta darrera també rebrà els residus de la comarca del Ripollès) i amb la modernització de la incineradora de Campdorà, a Girona, el mapa d'infraestructures relacionades amb el tractament de deixalles ja estarà "pràcticament acabat". "El gruix de l'esforç econòmic del Govern ja estarà fet", ha explicat el director de l'Agència, Josep Maria Tost.  

Tost ha presentat aquest dilluns a Girona els reptes estratègics i els objectius en matèria de prevenció i gestió de residus fins al 2020. El pla també inclou quines són les infraestructures prioritàries a desenvolupar i no hi ha la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca que promou el Consell Comarcal de la Garrotxa. Josep Maria Tost ha admès que a curt termini no és una prioritat i ha ajornat fins al 2016 prendre una decisió en ferm sobre aquesta planta, un projecte que neix amb polèmica entre l'ajuntament del municipi i el consell comarcal.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya ha detallat que primer cal que les noves plantes entrin en funcionament, cosa que es preveu que passi a finals del 2015 o principis del 2016, i després valoraran si tenen capacitat suficient per tractar totes les tones de residus que es creen a les comarques gironines o no. "El pla no la preveu perquè primer s'han d'acabar les grans infraestructures", ha assenyalat Tost.  

"L'any 2016 serà un any de revisió i veurem si fa falta un altre equipament per a les comarques de la Garrotxa i el Pla de l'Estany", ha afirmat el director de l'Agència de Residus que sosté que l'evolució d'una possible planta de triatge a Sant Jaume de Llierca anirà condicionada per la generació de residus de la zona i la capacitat d'absorció de les altres infraestructures ja projectades. "Veurem si fa falta", ha detallat Tost que afegeix que tot dependrà "de la necessitat i la disponibilitat".  

El director de l'Agència de Residus de Catalunya ha recordat que aquest tipus d'infraestructures són d'interès públic i, per tant, que el finançament per construir-los ha de venir majoritàriament de la Generalitat.  

L'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca s'oposa a la construcció de la planta de triatge en la ubicació prevista per consell comarcal. El projecte de la planta enfila ja la recta final perquè només queda pendent l'aprovació definitiva del conseller Santi Vila en la comissió d'Urbanisme de Catalunya. Estava previst que això fos aquest dimarts però finalment la comissió ha quedat ajornada fins al mes de març.  

L'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca valora positivament l'anunci de posposar la possible construcció de la planta a partir del 2016 però des de la cautela. L'alcalde, Ferran Puig, apunta que "no seria convenient" que s'aprovés igualment el pla especial que ha de permetre la construcció de la planta de triatge en uns terrenys rústics a Can Coma de Baix si encara no se sap si és "realment és necessària". Puig ressalta que desconeixen si l'ajornament de la comissió està relacionada amb la planta. 

Segons el projecte, la planta de triatge es construirà a l'emplaçament escollit pel Consell Comarcal, uns terrenys de 8,39 hectàrees al sud del polígon del pla de Can Coma de Baix (i que topen frontalment amb l'opció que defensa l'ajuntament). L'edifici no podrà superar els dotze metres d'alçada. Per accedir-hi, es farà un vial de set metres d'amplada que discorrerà en part pel polígon industrial i en part pel camí de Coguleres. Tindria capacitat per a unes 30.000 tones de residus.  

Pedret i Marzà, més econòmic

Josep Maria Tost ha explicat que preveuen començar les obres de la planta de Pedret i Marzà a finals d'aquest any o a principis de l'any vinent. Tot plegat, amb l'objectiu que entri en funcionament el 2015 o a inicis del 2016. La previsió inicial era que la planta costés 36 MEUR (milions d'euros) però un cop han perfilat el projecte costarà 25 o 26 milions.  

La planta de l'Alt Empordà podrà gestionar 70.000 tones de residus de la comarca i del nord del Baix Empordà, que deixaran de portar-los a la planta de Lloret. La planta d'Orís tractarà 45.000 tones de deixalles d'Osona i el Ripollès. Les dues, i fins que es prengui una decisió relacionada amb la planta de Sant Jaume de Llierca, també rebran els residus de la Garrotxa i el Pla de l'Estany. Les comarques hauran d'assumir el cost del trasllat de les deixalles.  

Campdorà, perfilar el projecte

El Govern inclou en el nou Pla d'Infraestructures de Residus 2013-2020 el projecte per modernitzar la incineradora de Campdorà, a Girona, l'única de les comarques gironines. Aquesta incineradora és obsoleta i, cada mes, necessita aturar l'activitat durant una setmana sencera. Actualment, tracta 30.000 tones l'any. Amb el projecte de modernització, podrà arribar a les 45.000 i augmentar un 50% la capacitat de tractament ja que funcionarà els 365 dies de l'any.  

Tost ha recordat que preveuen una inversió d'uns 25 MEUR. L'Ajuntament de Girona va encarregar la redacció del projecte. Segons el director de l'Agència de Residus, ja compten amb algun esborrany sobre el qual treballar i preveuen començar a reunir-se tant amb l'Ajuntament de Girona com amb la resta de municipis consorciats abans de l'estiu per anar perfilant el projecte.