Sáez (PSC) critica les 'minses' inversions del PP a les comarques gironines

El socialista defensa que el PSOE va invertir a Girona 2.445 MEUR en vuit anys

Arran d'una pregunta per escrit formulada pel diputat socialista Germán Rodríguez, el PSC coneix ja el nivell d'execució dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2013 a la demarcació de Girona pel que fa a les obres vinculades al Ministeri de Foment. El PP havia pressupostat en aquest capítol un total de 117,8 MEUR per al 2013 i, a data 31 d'agost, l'execució és de poc més de 69 MEUR. L'any anterior, el 2012, el PP havia previst invertir 270 MEUR i només en va acabar executant el 78,5%. 

El diputat gironí ha volgut contraposar aquestes dades amb les inversions reals que el PSOE va fer durant les dues legislatures (2004-2011) a les comarques gironines. Segons dades facilitades pel PSC, els governs de José Luís Rodríguez Zapatero van invertir a Girona un total de 2.445 MEUR en vuit anys, amb una mitjana anual de 305 MEUR en obra pública executada. Sáez ha reconegut però que aquestes dades s'han de ponderar tenint en compte dos aspectes: la gran inversió que s'ha endut el TAV (especialment des del 2008 al 2010) i també l'actual situació de crisi econòmica.

Els anys de major inversió executada van ser el 2008 (360,9 MEUR), el 2009 (637 MEUR) i el 2010 (463,4 MEUR), anys en què l'obra de l'alta velocitat se'n va endur la major part del pastís. Segons Sáez, durant els vuit anys de govern socialista el nivell mitjà d'execució dels pressupostos del grup Foment ha estat del 62%. 

Amb el PP: inversió "sota mínims"

El diputat ha lamentat que, amb l'arribada del PP al govern espanyol, la inversió a les comarques gironines s'ha situat "sota mínims" i només ha destacat com a aspecte positiu que s'ha continuat amb el desdoblament de l'N-II posant les màquines a treballar en el tram Caldes-Sils, que el PSOE "ja va deixar adjudicat". 

Sáez també ha recordat que la inversió prevista per aquest 2014 és encara menor -per a Foment es preveuen 42 MEUR- i ha indicat que la inversió per càpita a Girona és de 55,77 euros, mentre que la mitjana catalana és de 124,74 euros/habitant i l'espanyola puja fins als 206,77 euros/habitant. "Aquestes xifres ens demostren l'abandonament i la poca influència que els dirigents del PP tenen per defensar els interessos de Girona", ha manifestat Sáez, que defensa que "per als gironins no és el mateix que governi el PSOE que el PP". 

Segons el diputat gironí, les xifres sobre inversions a Girona "haurien de fer-li treure els colors" als dirigents del PP perquè la demarcació està "a la cua d'Espanya". "Aquestes dades ens evidencien l'escassa voluntat d'invertir a Girona", ha sentenciat.