El doctor Brugada examina el cor a 1.000 alumnes del Pla de l'Estany

L'estudi, pioner a l'Estat, ha detectat 6 anomalies cardíaques

Més del 80% de joves d'entre 13 i 14 anys del Pla de l'Estany s'han fet un electrocardiograma des del 2010 gràcies a un estudi pioner a l'estat espanyol que consisteix en fer aquesta prova de forma gratuïta i voluntària per detectar malalties cardiovasculars i prevenir la mort sobtada. L'estudi, liderat pel cardiòleg Ramon Brugada, s'ha fet a 976 joves i ha servit per detectar 6 casos amb anomalies que requeriran un seguiment mèdic. "Segurament la majoria no necessitaran cap intervenció però hem afinat moltíssim per evitar problemes en un futur", explica el cardiòleg.

L'objectiu final és fomentar la pràctica de l'esport amb seguretat a partir d'una prova molt senzilla com és l'electrocardiograma. El propòsit de l'estudi, el primer d'aquestes característiques a l'estat espanyol , és poder identificar alteracions electrocardiogràfiques causades per un grup de malalties cardíaques que poden causar arítmies, pèrdues sobtades del coneixement o la mort sobtada.

La població escollida ha estat la de joves de 2n d'ESO, d'entre 13 i 15 anys, dels quatre instituts que hi ha a Banyoles. El cardiòleg Ramon Brugada, impulsor de la iniciativa que va començar l'any 2010, explica que s'han centrat en aquesta franja d'edat perquè és quan s'és més actiu, quan els joves fan més esport i també tenen consciència per respondre les preguntes. I és que a banda de fer un electrocardiograma a cadascun d'ells, de forma gratuïta i voluntària, també se'ls demanava que responguessin un qüestionari per fer un anàlisi clínic de cada cas, on se'ls preguntaven aspectes com ara antecedents familiars o símptomes d'aquestes malalties com ara palpitacions o convulsions.

Les conclusions dels resultats recollits durant quatre anys -a raó de 250 electrocardiogrames per any - seran cabdals per a futures actuacions en el camp de la prevenció i ja s'està treballant per publicar l'estudi a revistes científiques. Entre les dades que es desprenen de l'estudi, destaca per exemple que un de cada quatre joves examinats presenta un electrocardiograma que no és "estrictament normal". Pau Vilardell, que és qui ha coordinat l'equip que s'ha desplaçat als instituts per fer les proves, explica que això no vol dir que hi hagi una patologia al darrere sinó que s'atribueix al fet que són joves esportistes. 

6 casos de patologia de 1.000

De fet, dels 976 joves examinats, només 6 han resultat tenir una patologia cardiovascular de base, és a dir, una anomalia que aconsella que se sotmetin a un seguiment mèdic en els pròxims anys per prevenir possibles malalties. "Segurament la majoria no necessitaran cap intervenció però hem afinat moltíssim per evitar problemes en un futur", explica Brugada. Entre les anomalies descobertes, destaca per exemple la detecció del que es coneix com a vàlvula aòrtica bivalva, una anomalia que es troba en un 1% de la població i que pot ocasionar problemes en un futur. Una altra patologia detectada es la de cors que son més gruixuts del que pertocaria i que també cal fer un seguiment.

Aquestes 6 anomalies es van detectar d'entre un total de 17 alumnes que presentaven "troballes majors" en els electrocardiogrames i que van haver de fer-se proves mèdiques a l'hospital Josep Trueta de Girona.

Per Brugada, la xifra pot semblar menor però recorda que les malalties cardiovasculars són "silencioses", no presenten símptomes i a vegades es poden detectar massa tard. "Són poc freqüents però existeixen i s'han de prevenir perquè el primer símptoma pot ser la mort sobtada i ja no hi hagi res a fer", afegeix.

Una altra dada demostrada, que ve a confirmar el que ja apunten estudis internacionals, és que els nois tenen més possibilitats de tenir alteracions electrocardiogràfiques. Per altra banda, també s'ha conclòs que factors com ara la medicació crònica -per tractar asma o tiroides-, la pèrdua de coneixement, les palpitacions o l'historial familiar no son factors determinants per tenir alteracions electrocardiogràfiques.

L'electrocardiograma, una prova molt eficaç i econòmica

Aquesta prova pilot s'inscriu en la voluntat de demostrar que un electrocardiograma és una prova indispensable per a l'avaluació dels esportistes joves. "Volem posar les bases per demostrar que val la pena, que no és car, que és rendible i que s'hauria de fer servir com a eina a tot arreu", assenyala el cardiòleg. L'objectiu final és aconseguir que els pediatres catalans facin aquesta prova a tots els joves de 13 anys per poder prevenir malalties cardiovasculars. Abans, però, cal seguir treballant en la conscienciació de la població.

De moment, al Pla de l'Estany la prova ha tingut molt bona acollida, fins al punt que tot i haver finalitzat l'estudi es continuaran fent electrocardiogrames als joves dels instituts. Per primer cop, es faran xerrades informatives als alumnes per explicar en què consisteix i la seva funcionalitat. "Ens ho demanen els pares i l'Ajuntament, que ens han donat suport juntament amb el CAP de Banyoles, la Clínica Salus Infirmorum i la UdG que ha facilitat l'equip tècnic. L'estudi ha costat en total 3.200 euros. 

Dels 1.212 joves que estudiaven segon d'ESO als instituts de Banyoles entre el 2010 i 2013, en total hi han participat 976 alumnes, és a dir, més del 80% del total, una "alta participació" segons els impulsors de l'estudi. Dels 236 que no van fer la prova, només 12 van demanar per escrit no participar en l'estudi.