La Fundació Ramon Noguera es descentralitza i obre un nou centre de dia a Llagostera

Tindrà capacitat per a 30 places i dinou ja estan ocupades

El nou centre de dia de Llagostera (Gironès) culmina un camí que la Fundació Ramon Noguera va engegar el 2001, amb l'obertura d'una llar-residència al municipi a la qual, més endavant, també se n'hi va sumar una segona a Cassà de la Selva. Tot i això, però, en cap dels dos municipis l'entitat no hi tenia cap centre ocupacional, i el que s'ha inaugurat ara ve a cobrir aquest buit.

"Es tracta d'un equipament molt esperat, perquè permet descentralitzar els nostres serveis i apropar-los a les persones", concreta la directora-gerent de la Fundació, Pepita Perich. L'equipament es troba a la segona planta del centre cultural Can Roig, en un espai que l'ajuntament de Llagostera va cedir a l'entitat per un termini de 25 anys.

La Fundació Ramon Noguera s'ha fet càrrec del cost de les obres de condicionament d'aquest local (de 390 metres quadrats), que han suposat una inversió propera als 200.000 euros. Les obres van començar el setembre del 2012 i es van acabar a mitjans de l'any passat, tot i que fins al passat 7 de gener el nou centre de dia no va entrar en funcionament.

El centre ocupacional compta amb una aula d'informàtica, cuina, menjador, lavabos i tallers, on els usuaris desenvolupen les activitats diàries amb el suport d'un monitor. Aquest matí, per exemple, repartits en diferents taules, els usuaris feien collarets, tapissos o preparaven flors de paper per vendre durant Sant Jordi.

Capacitat per a 30 places

L'equipament té capacitat per a 30 places, de les quals dinou ja estan cobertes per usuaris de la fundació que, fins ara, es desplaçaven cada dia a Girona. Les altres, de moment, queden a l'aire, en espera que es rebi finançament per part de la Generalitat i es puguin obrir.

"És veritat que, amb les retallades que s'han fet al sector, l'accés a aquests serveis ara no és possible", ha dit Pepita Perich, en referència a la desena de places que queden buides. Tot i això, la directora-gerent ha explicat que el nou centre de Llagostera, obert amb recursos propis, era un projecte "molt demanat" i que la seva inauguració s'ha de veure com una "aposta de futur".

"Allò que fem és dotar noves places per a persones amb necessitats especials, per poder-les oferir quan sigui possible", ha explicat Perich. Segons la directora-gerent, des del 2010 i fins ara, la pèrdua de finançament que ha patit la Fundació Ramon Noguera se situa en un percentatge d'entre el 15 i el 20%. No només per les retallades, sinó també per altres mesures com ara l'increment de l'IVA.

Ajudes municipals

El nou centre ocupacional no només donarà servei als usuaris amb discapacitat intel·lectual que viuen a Llagostera, sinó també als pobles propers. L'alcalde del municipi, Fermí Santamaria, ha explicat que l'equipament dóna resposta a una necessitat històrica, expressada tant pels usuaris com per les seves famílies.

L'alcalde també ha aprofitat la inauguració per llançar una proposta, amb l'objectiu que els ajuntaments es posin al costat de les famílies i recolzin la Generalitat a l'hora de garantir l'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual. Segons Santamaria, seria bo que, de la mateixa manera que els consistoris donen beques per a llars d'infants, també garantissin ajuts per a les famílies amb persones dependents.

"Ens hem de plantejar fer front a aquestes necessitats", ha subratllat l'alcalde. Santamaria ha avançat que treballarà perquè aquesta nova línia s'inclogui dins els pressupostos municipals del 2015, i que parlarà amb altres municipis perquè també l'obrin.