Expulsats 98 multireincidents de la província de Girona al llarg del 2013

En total acumulaven 381 causes pendents

El nou cap de la policia estatal a les comarques gironines, el comissari principal José S. Juan Ferragut, ha explicat que durant els darrers anys una de les prioritats del cos ha estat aconseguir expulsar els delinqüents multireincidents que estaven en situació irregular al país. Al principi, alguns d'aquests delinqüents acumulaven desenes de causes a diferents jutjats però actualment cada cop hi ha menys reincidents tan actius perquè molts ja estan fora del país.  

Durant el 2013, la policia espanyola ha expulsat 98 estrangers que acumulaven 381 causes pendents amb la justícia. Ferragut ha detallat que darrere de cada expulsió hi ha "moltes hores de feina" perquè els policies han d'aconseguir que cada jutjat que instrueix una causa pendent la cancel·li en favor de l'expulsió. "Si té deu causes en deu jutjats diferents, s'ha de parlar amb deu jutges perquè la cancel·lin i es pugui fer l'expulsió", ha explicat Ferragut.  

En el darrer any han expulsat 11 multireincidents més que durant l'any anterior. El 2012 van expulsar 185 estrangers en situació irregulars, dels quals 87 eren delinqüents multireincidents que acumulaven 395 causes judicials pendents. A més, segons explica Ferragut, sovint aquestes delinqüents no tenen residència fixa i es desplacen per diferents poblacions. "A vegades les causes pendents no són ni de la mateixa ciutat ni tan sols de la mateixa comunitat autònoma, sovint ens hem de posar en contacte amb jutjats d'altres ciutats d'arreu de l'Estat", ha explicat.  

El comissari principal creu que aconseguir "treure de circulació" persones que delinqueixen tant, millora els índexs de delinqüència i, sobretot la percepció de seguretat ciutadana perquè la majoria d'aquests reincidents cometen delictes menors però que generen molta alarma social, com els robatoris.  

Combatre els delinqüents itinerants

El comissari principal José S. Juan Ferragut va prendre possessió del càrrec com a nou cap de la policia estatal a les comarques gironines a finals de gener. Tot i això, ja havia assumit el càrrec en funcions després de la jubilació de l'anterior cap, Emilio Monge, a finals de l'any passat. Ferragut va nèixer a Eivissa i porta més de 40 anys al cos.  

El comissari principal és el responsable d'una plantilla de més de 300 agents repartits arreu de les comarques gironines. On hi ha més agents és a la Jonquera (Alt Empordà), seguit de la comissaria de Girona. Segons Ferragut, això és perquè on més intensifiquen la feina és a la frontera amb França. "Encara que hi hagi lliure circulació de persones, és un dels canals habituals dels delinqüents, per això és on tenim més agents", ha explicat el nou cap.

De fet, a banda de l'expulsió dels multireincidents, Ferragut fixa com a màxims objectius combatre la delinqüència itinerant i lluitar contra les màfies que es dediquen al tràfic d'éssers humans, ja sigui per a explotació sexual o altres tipus d'explotació laboral.  

El comissari principal detalla que hi ha grups de delinqüents que aprofita l'eliminació de fronteres per cometre un delicte en un lloc i fugir corrents del país per evitar que els persegueixin. Per això, els controls aleatoris en antigues fronteres tant interiors com internacionals seran claus per detectar alguns d'aquests grups criminals. "Els podem enxampar amb el botí o conduint algun cotxes de luxe que hagin pogut robar per revendre'l en algun altre país europeu", explica Ferragut.  

En el cas de les xarxes dedicades a amenaçar noies i coaccionar-les per guanyar diners obligant-les a exercir la prostitució, Ferragut ha admès que aquestes trames solen utilitzar la por per evitar que les noies les denunciïn. "Això ens obliga a treballar molt per aconseguir que les noies denunciïn perquè sovint les amenacen a elles i a les seves famílies al país d'origen", ha explicat.

Els casos més dramàtics són els de noies menors d'edat a qui falsifiquen la documentació per fer-les passar per majors i les obliguen a prostituir-se. "La intervenció és immediata quan veiem que són menors", ha detallat el comissari principal que conclou que, malgrat la dificultat, han pogut desarticular xarxes i entregar-les a la justícia.