Els ecologistes s'oposen a la construcció de la BulliFoundation a Cala Montjoi

IAEDEN defensa l'"interès" del projecte però en reclama una "ubicació alternativa"

L'entitat ecologista IAEDEN ha enviat una carta als diputats del Parlament on defensa que el projecte de la BulliFoundation "és de gran interès pel país, però en una ubicació errònia". Ho justifiquen assegurant que la seva construcció a Cala Montjoi, ubicació d'El Bulli, exigeix "votar a favor una llei que té com a objectiu donar permís a un projecte que no és compatible amb vàries figures legislatives de planejament urbanístic i ambiental".

A més, recorden que Cala Montjoi és un espai protegit que a l'estiu ja pateix "una hiperfreqüentació que posa en entredit la conservació dels seus valors". Per tot això reclamen una ubicació alternativa que "no posi en més risc" el Parc Natural de Cap de Creus. A la carta, IAEDEN-Salvem l'Empordà planteja si Cala Montjoi "és realment l'únic indret on es pot desenvolupar un projecte d'aquestes dimensions i amb la prevista afluència de gent". En aquest punt, es qüestionen si no seria millor ubicar el projecte al nucli urbà de Roses, "que el podria acollir mot bé", sense posar en més risc el patrimoni natural del Parc Natural de Cap de Creus i "beneficiant el municipi, la comarca i el país" amb un projecte de primer ordre.

IAEDEN recorda que el Pla Especial del medi natural i del paisatge del Parc Natural de Cap de Creus permet un creixement del 20% segons el ja consolidat, quan el projecte de la BulliFoundation suposa un creixement de les actuals instal·lacions d'El Bulli del 350%. És per això que demanen als diputats "si s'ha avaluat prou el precedent d'excepcionalitat que constituiria la llei proposada".

Per últim, alerten que si el Parlament aprova aquesta llei estaria decidint "sobre un projecte d'interès públic de primer ordre" sense considerar "el primer principi de participació i democràcia", com és l'exposició pública del projecte.