El telèfon mòbil, protagonista del IV Fòrum Tecnològic

Es presenten aplicacions per recuperar objectes perduts amb codis QR i reservar i engegar vehicles

Grups de recerca, centres tecnològics, empreses i emprenedors s'han donat cita aquest dijous al Parc Científic i Tecnològic de la UdG per mostrar els seus treballs, buscar complicitats amb d'altres empreses o finançament per fer un pas endavant en els projectes. Aquesta és la funció de Fòrum Tecnològic, que enguany ha arribat a la quarta edició batent rècords: 70 projectes presentats i 240 inscrits, pels 50 projectes i els 180 inscrits de l'any passat.

Com a novetat, s'ha organitzat un apartat de tendències d'innovació i tecnologia, on representants de grans empreses de la demarcació (Comexi, Roberlo, Casademont i Frit Ravich) han explicat cap on va el mercat i en què treballen. Així mateix, també s'han fet sessions B2B (Business to Business) on els impulsors dels projectes es reuneixen breuement amb d'altres emprenedors per trobar possibles 'partners' o inversors que els ajudin a desenvolupar els projectes.

Les novetats més destacables

En el marc de la trobada s'han presentat projectes que destaquen pel seu component innovador. Aquest és el cas de l'aplicació desenvolupada per l'empresa Link and Found, de Girona, que llençaran al mercat el proper mes de març. Qualsevol usuari es pot connectar al web i imprimir un adhesiu amb un codi QR que enganxa a l'objecte personal que vulgui (ja sigui una bicicleta, una maleta...). En cas de pèrdua, la persona que el trobi pot llegir el codi des del seu mòbil i contactar, de manera confidencial, amb el propietari de l'objecte perdut.

Segons ha explicat el fundador de l'aplicació, Francesc Rocher, es tracta d'un servei gratuït que neix amb la voluntat de fer negoci a través d'acords amb fabricants que ja incorporin aquests adhesius de sèrie als productes que posen al mercat. A més, també volen oferir-ho a ajuntaments per tal d'agilitzar la recuperació d'objectes perduts a les seus de les policies locals o també als aeroports.

Una altra de les novetats del fòrum és una aplicació desenvolupada per una empresa d'Olot, OTC Engineering, que permet a les empreses de lloguer de cotxes estalviar-se passos per posar a disposició dels clients el seu parc de vehicles. El client només s'ha de descarregar l'aplicació i, des del mòbil, pot saber quins vehicles de la companyia té disponibles al seu entorn, fer-ne la reserva i pagar-ho, i recollir el cotxe sense necessitat de passar per l'oficina a buscar la clau. Segons ha explicat la responsable de màrqueting comercial de l'empresa, Eva Turró, des del mateix mòbil o des d'unes polseres es pot desbloquejar el vehicle i també engegar-lo.

L'eina genètica sobre la mort sobtada, als EUA

Un altre dels participants en la trobada ha estat el cardiòleg Ramon Brugada, integrant del Grup de Genètica Cardiovascular i degà de la Facultat de Medicina. Segons ha explicat, fa dos anys que treballen per desenvolupar una eina que permet detectar mutacions genètiques que poden provocar mort sobtada. El projecte es fa de la mà de l'Institut de Medicina Legal i se centra en casos de persones de menys de 50 anys que moren de cop i que els forenses no en troben la causa. A partir d'aquí, el grup fa l'estudi genètic a través de mostres de sang del difunt i també repeteix l'operació amb els familiars (sovint amb mostres de saliva) per tal de detectar si existeixen mutacions genètiques que hagin provocat la mort sobtada.  Segons els primers resultats, en un 30% dels casos derivats pels forenses existia una mutació genètica que explica que la persona hagi mort de manera sobtada.

En els darrers 20 anys, el grup ha descobert un centenar de gens que poden produir la mort sobtada. Amb aquests, es pot fer una valoració genètica als familiars per detectar possibles mutacions i aplicar tractament per evitar una mort per malaltia cardiovascular. Segons explica Brugada, fins ara aquestes proves eren molt cares (fins a 100.000 euros) i calia deu mesos de laboratori. Ara, amb la nova eina desenvolupada a Girona, el preu cau als 2.000 euros i el temps per obtenir els resultats és d'unes tres setmanes.

Aquest gran avenç ha fet que s'interessin per l'eina països d'arreu del món. Aquest mateixa setmana s'ha tancat un acord per comercialitzar-lo als EUA, segons ha explicat satisfet Brugada, ja que la injecció econòmica de la venda els permetrà tenir més recursos per seguir investigant. La voluntat també és incloure aquestes proves a la cartera de serveis del CatSalut.