El PP i Rcat tenen la clau per aprovar la compra del fons Santos Torroella a Girona

Carles Puigdemont porta l'acord per segon cop al ple sense la garantia que el podrà aprovar

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, intentarà dilluns aprovar per ple la compra de la col·lecció d'art de Rafael Santos Torroella. Un fons que inclou originals de Miró, Dalí, Tàpies, Picasso, Frida Kahlo i d'altres reputats artistes i que l'equip de govern assegura que seria un nou atractiu turístic per a la ciutat. L'alcalde va estar negociant silenciosament amb la vídua del col·leccionista i crític d'art durant mesos i va fer un primer intent d'aprovar la compra al setembre, però va haver de retirar el punt de l'ordre del dia del ple perquè l'oposició no li va fer costat.

Amb la mort de la vídua de Santos Torroella a l'octubre, l'adquisició del fons es va complicar ja que, fins llavors, l'alcalde només tenia un acord verbal amb la vídua i ha calgut reiniciar les negociacions amb els hereus. Puigdemont ha decidit incloure de nou al plenari de febrer el punt sobre la compra de la col·lecció, valorada en 3,9 MEUR, i que es pretén exposar a la Casa Pastors (antiga Audiència Provincial), que haurà de ser rehabilitada.

L'oposició, dividida

L'alcalde fa dies que manté reunions amb els grups de l'oposició, especialment amb aquells que encara no tenen una posició fixada. Fins ara, els més crítics han estat PSC, ICV i la CUP. Els tres grups han qüestionat que en aquests moments calgui fer una inversió d'aquesta magnitud i també recelen del potencial turístic que pugui tenir la col·lecció. Des del PSC, per exemple, havien condicionat el seu suport al fet que no s'invertís més de 2 MEUR de diner públic en la compra del fons. En total, i si es mantenen les posicions, això suposarà onze vots en contra al ple de dilluns.

A l'altra cara de la moneda hi ha el regidor no adscrit, l'expopular Carles Palomares, que ja ha anunciat que sí donarà suport al punt. El seu vot positiu se suma als deu de l'equip de govern de CiU. Per tant, també hi hauria onze vots a favor de la compra.

Els diferents escenaris

Els interrogants se centren ara en el que farà el regidor de Reagrupament, Carles Bonaventura, (integrat dins el grup de la CUP) i la regidora del PPC, Concepció Veray. D'una banda, Bonaventura i els dos regidors de la CUP estan mantenint reunions per tal d'intentar arribar a una posició unitària i no haver de votar diferent. Segons ha explicat Bonaventura, té totalment descartat el sí i ara ha de decidir si s'inclina per l'abstenció o pel vot en contra.

La posició del PPC és similar. Tot i que el grup està integrat per dues regidores, el dilluns només n'assistirà al ple la portaveu, Concepció Veray, ja que l'altra regidora està convalescent. Veray ha reconegut que encara no ha pres la decisió i també es debat entre l'abstenció i el no.

Els escenaris poden ser diversos segons el què decideixin aquests dos regidors. Per una banda, només que un d'ells s'inclini pel no, Puigdemont no podrà aprovar el punt. En canvi, si ambdós s'abstenen forcen un empat que l'alcalde podria trencar fent ús del vot de confiança, una opció que no descarta.