Mans Unides espera recaptar 247.000 euros a Girona

La quantitat recaptada durant les jornades a la diòcesi s'ha reduït un 16% en el darrer any

Durant aquest cap de setmana, el Bisbat de Girona té previst recollir uns 247.000 euros en donacions per poder portar a terme els sis projectes que Mans Unides vol desenvolupar a diversos països del tercer món. Una de les peculiaritats d'aquests projectes és que es fan sempre amb persones del país d'origen, sense que hi intervinguin empreses catalanes. Per això, detalla el delegat de Mans Unides a la diòcesi de Girona, Pere Boadas, els diners arriben pràcticament íntegres als països  on desenvoluparan els projectes.  

Per aquest 2014 esperen recollir suficients diners per fer sis projectes: dos a Togo per construir-hi un edifici per fer-hi segon cicle educatiu i un altre per millorar l'accés a aigua potable a 18 poblacions; un altre a Kènia per ampliar els serveis sanitaris en un centre de salut; a Mauritània volen fer-hi un pou en una zona rural, a Benín fer-hi diverses infraestructures necessàries com ara un laboratori i a l'Índia habilitar un espai per a la cria de bestiar; tant per aprendre a criar-lo com per facilitar l'accés a aliments de la població.  

Pere Boadas ha explicat que cada any, des que va començar la crisi, redimensionen a la baixa els projectes perquè es van recaptant menys diners. "Posem el repte allà on esperem arribar", ha explicat Boadas. Si a sis anys es recaptava fins a mig milió d'euros, l'any passat es va tancar amb 275.000 euros recaptats entre donatius de feligresos, d'entitats, institucions, aportacions de congregacions religioses i de col·legis. Els diners del 2013 també van ser un 16% menys que el 2012.

Ajudar a desenvolupar

La missionera carmelita de la caritat Vedruna, Maria Núria Solà, porta 25 anys a l'Àfrica, primer a Gabon i actualment a la República Democràtica del Congo, concretament a la capital Kinshasa. Segons ha explicat, els projectes que es fan al tercer món són important perquè realment cobreixen necessitats bàsiques i, a més, ajuden a desenvolupar la societat. "La formació i l'educació, juntament amb la sanitat, són el més important perquè dóna eines per al desenvolupament propi de la societat", ha explicat la missionera.  

Aquest divendres hi haurà el "dejuni". "No és que no és mengi, sinó que és tradició que es doni la quantitat que es destinaria a menjar per a Mans Unides", ha explicat Boadas. El plat fort serà diumenge, quan es farà la gran col·lecta a través de la qual esperen poder finançar els projectes.