La reforma laboral ha destruït 2.000 llocs de treball a Girona segons UGT

El sindicat alerta que pràcticament nou de cada deu contractes que es fan són temporals

La UGT de Girona ha alertat que en els dos anys d'aplicació de la reforma laboral s'han destruït 2.000 llocs de treball a comarques gironines. El sindicat ha criticat els "elogis" que els governs espanyol i català han vessat sobre la llei i ha assegurat que només ha servit per augmentar la precarietat, la temporalitat dels contractes i l'atur. Segons dades del sindicat, un 86,8% dels contractes que es van fer durant el 2013 van ser temporals i la contractació indefinida ha caigut en dos any un 5,89%.

A més, d'ençà de l'aplicació de la reforma, l'atur ha augmentat de 1.800 persones més a les comarques gironines. Dels aturats gironins, només un de cada dos cobra alguna prestació. La UGT ha fet balanç dels efectes de l'aplicació de la reforma laboral, aprovada pel govern espanyol el febrer del 2012, a les comarques gironines. La secretària general del sindicat a la demarcació, Dolors Bassa, ha criticat que des dels governs català i espanyol s'hagin "tirat coets" sobre els efectes positius d'aquesta reforma perquè, segons les dades recollides pel sindicat, la nova normativa ha comportat un empitjorament de les condicions del mercat laboral.

Algunes de les dades aportades pel sindicat per defensar aquesta tesi són, per exemple, que en aquests darrers dos anys s'han destruït 2.000 llocs de treball a Girona i també que hi ha 1.800 persones més a l'atur. "Ens han venut que aquesta reforma havia de generar ocupació i veiem que ha estat tot al contrari", ha manifestat la secretària general. Segons la UGT, només un de cada dos treballadors a l'atur cobra actualment alguna prestació. A més, el sindicat ha donat altres dades que denoten que les condicions dels contractes han empitjorat.

Pitjors condicions de treball

Del total de contractes signats durant el darrer any a Girona, el 86,8% eren temporals. Segons Bassa, la meitat dels contractes són del tipus eventual per motius de producció, és a dir, contractes que es fan de manera puntual quan hi ha una pujada de feina. "Ens trobem cada vegada més amb contractes per hores o només per a pocs dies", ha criticat Bassa. Per això, des de la UGT critiquen que des del govern espanyol es defensi que es signen cada cop més contractes perquè, segons apunta, són per a durades molt curtes i en condicions cada cop més precàries.

Per contra, amb l'entrada en vigor de la reforma laboral, s'ha anat reduint el nombre de contractes indefinits. Si l'any 2012 se'n van signar 27.300, un any després la xifra cau als 25.693, un 5,89% menys. "El contracte indefinit té ara un paper residual", ha valorat la secretària general del sindicat a Girona.

El sindicat també ha apuntat que el "contracte estrella" de la reforma laboral, el contracte per a emprenedors, ha estat un "autèntic fracàs". Aquest contracte estava pensat per a empreses de menys de 50 treballadors i preveia incentius i bonificacions per als empresaris que contractessin joves o majors de 45 anys. Segons dades de la UGT, del total de contractes no arriba a l'1% el nombre de contractes d'emprenedors. El mes que més se'n van signar va ser l'abril del 2012, quan se'n van fer 203.

"Parlar de reforma laboral a Girona és parlar de més precarietat, més temporalitat i més atur", ha assenyalat Bassa, que dos anys després de l'aplicació de la reforma laboral continua demanant al govern espanyol que derogui la norma i aposti per la negociació col·lectiva.