Els festivals musicals catalans de referència se sumaran als Concerts del Tricentenari

El programa de la commemoració dels fets de 1714 inclou 14 concerts durant aquest any

El comissari dels actes commemoratius del Tricentenari de 1714 , Miquel Calçada, ha presentat aquest dilluns els Concerts del Tricentenari (inclosos en l'eix 'Festiu, participatiu i simbòlic') com una bona mostra de "l'esperit" d'aquesta commemoració. D'una banda perquè fan una proposta "potent, transversal i plural" que inclou tota mena de gèneres musicals, de l'altra perquè s'adreça a diferents tipologies de públics, i finalment perquè s'estenen per molts indrets del país.

Però què tenen en comú aquests 14 concerts tan diversos, s'ha demanat el propi Calçada. El comissari ha respost ell mateix la pregunta exposant que, de la mateixa manera que la commemoració es defineix com oberta i adreçada "absolutament a tothom", quests concerts són també "una convocatòria oberta, a la participació, al descobriment de noves veus i sensacions que han de permetre'ns compartir el llenguatge universal de la música".

Entre l'oferta musical que s'ha presentat avui, Calçada ha destacat dos concerts. El primer, amb seu al Gran Teatre del Liceu el 24 de maig, serà protagonitzat per Jordi Savall i la formació 'Le Concert des Nations', i oferirà un programa amb obres del període comprès entre la Guerra dels Segadors i la Pau d'Aquisgrà que són una mostra dels compositors que van excel·lir als teatres europeus ara fa 300 anys.

L'altre concert destacat pel comissari del Tricentenari és de signe ben oposat. Els protagonistes seran una representació de músics i cantautors contemporanis convocats pels festivals Barnasants i Tradicionàrius per homenatjar el General Moragues. Serà aquest dijous a L'Auditori, i promet ser un dels plats forts del programa.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha participat aquest dilluns en la presentació dels concerts, amb Miquel Calçada i una representació dels directors dels festivals catalans que s'han implicat en la celebració. Mascarell considera un "encert" que des del departament s'hagi "posat en mans" de les institucions musicals i els festivals aquesta parcella dels actes commemoratius del Tricentenari.

Al seu parer, això ha configurat una "lectura absolutament contemporània i actual" en la mirada sobre aquests 300 anys, i li ha donat una dimensió "extraordinàriament forta" a la iniciativa.

El llistat de festivals implicats és ampli: Festival Castell de Peralada, Festival Acústica, Festival de Músiques de Torroella de Mongrí, Festival Strenes, Festival de la Porta Ferrada, Tradicionàrius, Barnants, Ciutat Flamenco, Festival de Música Antiga dels Pirineus, Festival Internacional de Música Pau Casals, Festival de Jazz de Terrassa, Festival de la Pascua de Cervera i Festival de Música en Terres de Cruïlla. Tots ells acullen almenys una actuació vinculada al Tricentenari, i a més cal sumar la participació d'equipaments musicals com el Liceu, L'Auditori o de la Catedral de Barcelona i el Born Centre Cultural.

Donada la diversitat de festivals, l'amalgama de músiques serà també àmplia. Això fa que, dins del mateix programa convisquin estrenes com 'Cançons de Revolta', amb components del grup francès Zebda i "la veu de la primavera àrab" iEmelMathlouti (festival Strenes), amb el jazz més contemporani de Giulia Valle Group (Terrassa), o la música de cambra al Palau de la Música amb la Real Cámera interpretant 'Les músiques barcelonines de l'arxiduc Carles'.

Destaca també la 'Missa Scala Aretina', de Francesc Valls amb la Grand Chapelle, un concert amb què el Festival de Música Antiga dels Pirineus vol commemorar el 300è aniversari de la Guerra de Successió.