Destinaran 400.000 euros per a la neteja i conservació de les lleres dels rius

L'ACA ha realitzat una dotzena d'actuacions en els municipis afectats pel passat incendi del Baix Empordà

Aquest diumenge s'ha donat a conèixer que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha donat per finalitzats els treballs d'emergència a les lleres dels municipis que van ser afectats per l'incendi del novembre passat al Baix Empordà. En total, des de mitjans de desembre s'han porta ta terme una dotzena d'actuacions als pobles de Jafre, Foixà, Colomers i Vilopriu, que han tingut un cost de 40.000 euros.

Els treballs han millorat la capacitat de desguàs de les lleres, han reduït el volum de massa vegetal que podria ser arrossegada en cas de fortes pluges i s'ha incrementat el potencial ecològic dels cursos fluvials.

"Després del foc que va afectar més de 500 hectàrees creiem que, dos mesos més tard, hem remuntat molt bé la situació gràcies al treball de tothom", ha assegurat el conseller Vila. Aquest diumenge, el Consorci del Ter ha realitzat una plantada de 200 arbres en una zona que va ser calcinada pel foc del Baix Empordà. Una quarantena de persones han participat en aquestes tasques voluntàries i solidàries que tenen com objectiu millorar els boscos de ribera i el medi ambient. A grans trets, els participants han plantat saücs, oms i salzes, entre d'altres espècies d'arbres a tocar de la riba del riu Ter. Al mateix temps, altres participants han extret restes de ferro, metalls, plàstics i objectes que es van descobrir entre les canyes després de l'incendi en aquesta mateixa zona.

Paral·lelament, el conseller també ha explicat que l'ACA ha actuat en el darrer mes a les lleres dels rius al seu pas per Peralada, Darnius , Vilajuïga, la Cellera de Ter i Cornellà de Terri en una sèrie de treballs que han tingut un cost de 55.000 euros. "En total s'han fet actuacions que han afectat dotze quilòmetres i han tingut un cost de prop de 100.000 euros, una quantitat molt important si penseu que enguany el Departament destinarà una partida general de 400.000 euros per poder actuar a les lleres dels rius", ha valorat Vila.

Des del Consorci del Ter han explicat que el foc del Baix Empordà que va afectar aquesta zona, va cremar tota la feina que havien portat a terme en aquest tram del riu Ter durant tres anys. En concret, l'entitat - gràcies a una subvenció europea- va aconseguir plantar des del 2010 fins al 2013 un miler d'arbres autòctons i retirar gran part de les espècies vegetals invasores que s'havien establert en aquesta zona. Tot i això, el foc va cremar tota la seva feina i, per aquest motiu, aquest diumenge han reprès els treballs plantant 200 arbres. Des de l'entitat asseguren que tenen previst realitzar noves plantades però subratllen que han d'esperar fins a la primavera per veure quins arbres han sobreviscut.