Fomentar l'esperit emprenedor des de les aules

Un nou projecte ajuda als alumnes a identificar un problema i aportar solucions

Un total de 29 instituts i escoles de la demarcació de Girona s'han sumat al projecte de l'Obra Social "la Caixa" que busca fomentar l'actitud emprenedora entre els alumnes de secundària i batxillerat. Per fer-ho, han ideat un programa teòric basat en metodologia Problema Based Learning (PBL), a través de la qual els alumnes detecten un problema del seu entorn més pròxim i han de proposar-ne solucions.

Fomentar la capacitat de lideratge dels alumnes, la capacitat d'innovar i proposar idees i defensar-les, saber-les comunicar bé i poder treballar en equip són alguns dels objectius d'aquest projecte. A les aules, els alumnes no estan sols i reben el suport de professors però també d'una cinquantena de voluntaris de l'obra social i també de la Fundació Príncep de Girona i la Cambra de Comerç que els assessoren i els donen consells. 

"L'emprenedor no és un heroi"

"Busquem despertar les seves habilitats emprenedores, amb un programa que té grans dosis de realisme i que mostra l'emprenedor com a una persona normal, no com un heroi", ha destacat la sotsdirectora de l'àrea educativa de l'Obra Social "la Caixa", Patrícia Alocén. Es tracta de què els joves observin el seu entorn més pròxim d'una manera diferent i que detectin problemes als quals puguin aportar solucions noves.

Des del programa també se'ls explica que un emprenedor no ha de ser necessàriament un empresari, ja que moltes de les idees empresarials que triomfen són pensades per treballadors o gent sense empresa que un dia té una bona pensada i l'executa bé. "Hi ha un estudi que diu que el 82% de les idees empresarials provenen de treballadors o de gent de carrer, no de gran empresaris", ha explicat el director territorial de "la Caixa" a Catalunya, Jaume Massana.

El projecte, que ja està en marxa, s'ha presentat aquest dimecres a l'IES Narcís Xifra de Girona davant d'un grup d'alumnes d'ESO. Durant la presentació, els estudiants han pogut escoltar els consells d'una científica i emprenedora, l'Anna Maiques, que treballa en àmbits com la neurociència i la ciència espacial. 

Ella els ha animat a aprendre anglès, a tenir en Internet un aliat per vendre les idees a tot el món i a arriscar-se. "Quan pensem una idea nova, diuen que hi ha 40 persones al món que pensen el mateix que nosaltres. Per què una triomfa i la resta no? Doncs perquè una s'executa bé i amb passió", ha defensat Maiques.

A banda de Girona, el projecte es fa a 324 centres escolars de tot l'Estat i tindrà com a resultat més d'un miler de projectes empresarials.