Les unitats de desintoxicació i la de patologia dual de Salt, integrades

Cada unitat conserva el nombre de llits i els usuaris seran atesos pel mateix equip professional que fins ara

La unitat de desintoxicació i la unitat de patologia dual de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt han quedat integrades en una sola unitat. La nova Unitat de Desintoxicació i Patologia Dual (UPDP) està ubicada a l'estació de serveis assistencials de llarg tractament del complex sanitari. La unió de les dues unitats ha suposat l'ampliació de l'espai de la unitat de patologia dual, on ara queda integrada la unitat de desintoxicació que des de l'any 2004 se situava a la unitat de medicina interna de l'hospital Santa Caterina. La nova unitat, en funcionament des del 7 de gener, manté els quatre llits de desintoxicació i els sis de patologia dual.

Segons la cap clínica del servei d'aguts de salut mental del parc, amb el trasllat aconsegueixen una millora de les condicions de confort i de qualitat de servei de la unitat de desintoxicació perquè el nou espai "facilita una atenció més integrada del pacient i un seguiment exhaustiu les 24 hores del dia".  


La unitat de desintoxicació de l'IAS, que ja existia a l'antic Hospital Santa Caterina de Girona, atén un total anual d'uns 150 pacients amb problemes de consum de tòxics que són derivats habitualment dels centres d'atenció i seguiment de les drogodependències (CAS) de la Xarxa de Salut i Addiccions (XSMA) de l'IAS de les comarques gironines. L'estada mitjana a la unitat és d'onze dies.  

La unitat de patologia dual es va posar en funcionament l'any 2007. La unitat atén les persones que pateixen una patologia psiquiàtrica i una addicció als tòxics associada, que pot ser causa o conseqüència de la malaltia mental. La unitat atén uns cent usuaris l'any, amb una estada mitjana de tretze dies. 

L'actual Unitat de Desintoxicació i Patologia Dual (UDPD) és atesa per un equip de professionals multidisciplinar de quinze persones.