El jutge dóna llum verda a l'expulsió de l'activista de la PAH del país

Un centenar de persones han reclamat la llibertat d'Aziz Tarthzout

El jutjat de guàrdia ha conclòs que la detenció de l'activista de la PAH de Girona compleix amb els requisits legals i l'expulsió al Marroc tira endavant.

La policia espanyola ha detingut Aziz Tarhzout aquest dimecres al matí, quan ha anat a la comissaria a passar el control que fa cada 15 dies des que el març passat li van incoar l'expedient d'expulsió per no tenir permís de residència.

El seu advocat, Benet Salellas, ha presentat un 'habeas corpus' per intentar frenar l'expulsió 'in extremis' al·legant que no s'havien respectat els drets fonamentals del detingut. El jutge ho ha desestimat i està previst que expulsin Tarhzout pujant-lo en un avió que surt de Madrid a les set del matí.


Un centenar de persones s'ha concentrat a les portes dels Jutjats de Girona per reclamar que deixessin en llibertat l'activista, que era un dels inquilins del bloc de Salt, i que s'aturés la seva expulsió al Marroc. Aquest dimecres al matí, Aziz Tarhzout ha anat voluntàriament a la comissaria de la policia espanyola a Girona a passar el control que passa cada quinze dies des que li van incoar l'ordre l'expulsió.

Els agents l'han detingut i a migdia ha sortit en un vehicle en direcció a Madrid, on havia d'agafar un avió a les set del matí en direcció al Marroc. Per intentar evitar l'expulsió, el seu advocat, Benet Salellas, ha interposat un 'habeas corpus' al·legant que la detenció no complia les exigències legals. El jutjat de guàrdia ha avaluat les condicions de la detenció i ha conclòs que la detenció era legal i, per tant, que l'expulsió podia continuar endavant.

Salellas ha lamentat que una expulsió administrativa -Aziz Tarhzout no té cap sentència ferma que s'hagi commutat per una expulsió- es dugui a terme una setmana abans que es faci el judici al contenciós administratiu, on van recórrer l'ordre d'expulsió. La PAH creu que és perquè és un activista que s'ha implicat en diverses causes a la demarcació. Fonts de la policia espanyola han detallat que Tarzout acumula diverses detencions i té una causa oberta al jutjat d'instrucció 1 per robatori.

Fins que el vol surti, activistes de la PAH, membres de la CUP i d'ICV-EUiA, el Grup Antirepressiu i el seu lletrat intenten aconseguir que s'aturi l'expulsió. Salellas ha assegurat que una expulsió administrativa es pot commutar per una multa i que Aziz Tarhzout té arrelament a les comarques gironines, on viu des de fa quasi deu anys.