Els càmpings dipositen les seves esperances en els nous plans urbanístics

La normativa ha estat sempre restrictiva i això ha frenat inversions

Els càmpings gironins confien que la modificació dels Plans directors urbanístics del sistema costaner (PDUSC) flexibilitzi les condicions per millorar les instal·lacions turístiques per no perdre pistonada davant altres destinacions emergents europees, com ara Croàcia.

El president de l'Associació de càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, ha lamentat que una normativa urbanística "excessivament restrictiva" hagi frenat inversions durant anys i confia que els canvis quedin aprovats definitivament perquè els càmpings no trobin més traves. Segons Gotanegra, això, juntament amb la promoció als principals països emissors com Alemanya, ha de permetre atraure més turistes.

La presència a la fira CMT d'Stuttgart, una de les especialitzades en turisme més potents d'Europa, ha servit també perquè càmpings gironins i Patronat de Turisme Costa Brava Girona constatin que no es pot abaixar la guàrdia per evitar perdre pistonada davant altres destinacions europees emergents. El director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, ha explicat que "encara hi ha molt marge per recórrer" i, per això, han dissenyat un 2014 farcit d'accions de promoció per continuar atraient turistes.

Segons ha detallat Ramos, a nivell internacional se centren en els tres països emissors claus per al turisme gironí: França, Alemanya i la Gran Bretanya. "Un estudi va revelar que la meitat dels alemanys no havia estat mai a la Costa Brava, això vol dir que encara podem atraure molts més turistes", ha explicat Ramos que ressalta que abans de l'estiu promocionaran els atractius turístics de les comarques gironines amb accions "molt contundents" a aquests tres països.

Per als càmpings gironins, Alemanya és un país emissor essencial, juntament amb Bèlgica, Holanda o Dinamarca. Al llarg d'aquest any, l'Associació de Càmpings de Girona estarà present a 13 fires, principalment d'aquests països. Segons ha explicat el president de l'associació, Miquel Gotanegra, hi ha alguns nous països que estan entrant amb força a l'oferta de càmpings i Girona ha de continuar treballant per atraure turistes.

Modificació del planejament urbanístic

El càmpings confien que la modificació de la normativa urbanística ajudi a millorar les instal·lacions que hi ha a la Costa Brava. Gotanegra ha lamentat que els PDUSC excessivament "restrictius" amb els càmpings del litoral hagin frenat les inversions durant anys. Ara, explica, de la mà de la Direcció General d'Urbanisme han impulsat unes modificacions per treure "aquesta cotilla" que suposava un llast per als càmpings.

Els dos Plans directors urbanístics del sistema costaner (PDUSC) existents es van aprovar amb la finalitat de protegir el litoral català d'una excessiva urbanització, vetllant especialment per una franja de 500 metres d'amplada situada en primera línia de costa on limitaven els usos de forma restrictiva. En aquesta franja de protecció especial, al llarg de la costa catalana hi ha un total de 47 càmpings, que ja operaven des de feia anys en el moment que es van aprovar els dos plans.

Ateses les restriccions, els càmpings de primera línia de mar no podien millorar les seves instal·lacions, amb el risc que això comportava. A més, alguns, segons la normativa vigent, havien de tancar.

"Ara no estem parlant de grans ampliacions de càmpings, sinó de reorganitzar parcel·les, millorar insta·lacions esportives i sanitàries i les mediambientals", ha explica Gotanegra. La comissió d'urbanisme va aprovar inicialment aquest desembre una modificació dels PDUSC que suavitza les restriccions. Gotanegra confia que s'aprovi definitivament perquè els càmpings gironins de primera línia de mar puguin continuar essent competitius.