Imputat el president de la Diputació per extralimitar-se amb el cap de Protocol

Se l'acusa d'excedir-se en treure atribucions a Josep Maria Amargant

Nou capítol en el rebombori intern que va viure l'any passat la Diputació de Girona. El jutjat ha admès a tràmit la denúncia interposada pel sindicat de funcionaris CSI-F i ha citat a declarar com a imputat el president, Joan Giraut, pels delictes de prevaricació i contra l'exercici de la llibertat sindical.

Els fets que han acabat als jutjats es remunten a principis d'estiu. Aleshores, Josep Maria Amargant, el representant sindical de la plantilla, era també cap de Premsa i Protocol de la Diputació de Girona. El 27 de juny, Amargant va entrar dos escrits en nom de la Junta de Personal i del CSI-F on denunciava "irregularitats" amb els càrrecs de confiança a l'ens.

En concret, el text criticava que els cinc assessors d'UDC cobraven per una feina que no feien. Entre d'altres, l'escrit els acusava de no posar mai els peus a la Diputació i de fer tasques pel partit, cosa que podia suposar malversació de fons públics.

Segons recull la denúncia del CSI-F, un dia després de presentar aquests escrits, Amargant va rebre una notificació. L'escrit li comunicava que, per resolució del president, se li treien les atribucions de premsa i comunicació. Actualment, aquestes tasques les porta a terme un nou treballador, a qui la Diputació ha contractat com a càrrec eventual.

Poc després de relegar Amargant, el mateix president va voler esvair dubtes sobre el per què de la seva decisió. En una roda de premsa, Joan Giraut va assegurar que la retallada d'atribucions no era fruit de cap venjança, sinó simplement d'una pèrdua gradual de confiança. A més, durant la compareixença, Giraut també va esgrimir uns informes del servei de recursos humans, que rebutjaven que s'haguessin comès irregularitats tant en el nomenament com en les condicions laborals dels assessors.

El cas, als jutjats

El cas, però, aviat va fer el salt als jutjats. Per una banda, el sindicat CSI-F va denunciar Joan Giraut pels delictes de prevaricació i contra l'exercici de la llibertat sindical. Segons assegurava el CSI-F, el president es va saltar la legalitat "a la torera" a l'hora de treure les atribucions a Amargant i, a més, després de rebre els escrits sobre les condicions dels assessors, va dedicar-se a "pressionar, fer xantatge, menysprear, limitar, anul·lar i destruir" la llibertat sindical.

Ara, el jutjat ha admès la denúncia i ha citat a declarar com a imputat Joan Giraut. El president de la Diputació de Girona, que ha declinat fer cap valoració sobre l'afer, haurà de donar explicacions davant del jutge aquesta mateixa setmana vinent.

Apart de la denúncia penal, la retallada d'atribucions a Amargant també va anar a parar al contenciós administratiu. El cap de Protocol de la Diputació va presentar-hi un recurs reclamant que el jutjat suspengués tant el decret com l'acord de ple que li treia responsabilitats en matèria de comunicació.

Però d'entrada, i com a mesura cautelar en espera d'allò que dictés el jutjat, Amargant ja demanava que se li retornessin les atribucions. Ara, però, s'ha sabut que el jutjat ha desestimat aquesta mesura cautelar; és a dir, que Amargant haurà d'esperar-se a què acabi tot el procés per saber si recupera les competències de comunicació.

Apart d'aquestes dues denúncies, la fiscalia també va obrir diligències per un altre afer exclusiu de la Diputació de Girona. En aquest cas, però, per la contractació de càrrecs de confiança. La investigació, que es va engegar d'ofici, abasta des de l'any 2007 fins al 2012.