El dispositiu de recerca que aquest matí s'ha fet a menys d'una milla del cap Norfeu a Roses ha localitzat la cabina de l'ultralleuger desaparegut fa tres setmanes amb els cossos dels dos tripulants a l'interior.
El robot submarí de l'embarcació Bon Pigall amb el que s'ha rastrejat el fons ha estat clau per localitzar-los i ara s'haurà d'estudiar com es procedirà per recuperar les restes. "És una operació delicada per la profunditat en què estan", ha explicat el sotscap de la unitat aquàtica de Mossos d'Esquadra, Antonio Giménez.
La cabina es troba a 87 metres de fondària. En el dispositiu d'aquest matí hi ha participat Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Salvament Marítim.
L'operació per extreure els cossos és molt complicada a causa de la profunditat en què es troba l'ultralleuger, concretament a 87 metres de fondària. Una distància que obligarà a treballar amb focus i amb el robot subaquàtic de l'embarcació Bon Pigall, propietat de la Fundació Argo Maris, que farà les tasques més rudimentàries per garantir que l'extracció de l'ultralleuger a la superfície es faci amb totes les garanties.
Segons ha explicat el cap del Grup Especial d'Activitats Suabaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) a Girona, Fernando Aguirre, que és el responsable de l'operació, en aquests casos el procediment estableix que cal extreure de l'aigua el contenidor on es troben els cossos per un cop fora poder-los recuperar. D'aquesta manera, es preserven totes les proves necessàries per a la investigació.
A banda de la profunditat amb què hauran de treballar els bussejadors de la Guàrdia Civil amb l'ajuda del robot s'hi afegeix una altra dificultat com és que els dos paracaigudes dels tripulants cobreixen totalment la cabina on es troben. Segons Aguirre, tot apunta que haurien activat manualment aquest sistema de seguretat que no és obligatori per llei en aquest tipus d'avionetes.
L'ultralleuger va caure a l'indret on s'ha localizat
Amb la informació de què disposen els cossos de seguretat, cada cop guanya més pes la hipòtesi que l'ultralleuger hauria caigut en el punt on s'ha localitzat. "El pes suficient de l'ultralleuger, més la falta de tempestes de mar de fons i la profunditat on es troba indicaria que en cap cas s'ha transportat del lloc on va caure", afirma Aguirre. Així mateix, s'han inspeccionat les xarxes del pesquer Font de Caba que ahir al migdia va agafar mentres feinejava part del fusellatge de l'avioneta i que va permetre localitzar-lo i s'ha determinat que va agafar-lo a un punt pròxim on va caure.
L'operatiu començarà demà a les nou del matí amb bussejadors del GEAS i efectius de Mossos d'Esquadra. La màxima prioritat, segons ha explicat Aguirre, serà garantir la seguretat dels efectius i que l'ultalleuger surti en les millors condicions possibles. Aguirre també ha reconegut que el dispositiu de recerca d'aquest dijous ha anat "millor del que s'esperava" perquè ahir al vespre la informació era molt confusa.
L'ultralleuger va enlairar-se de l'aeròdrom de Pals el 22 de desembre amb una instructora de vol i un alumne a bord. L'aparell havia de retornar a les cinc de la tarda però no ho va fer i, a partir d'aquí, es va posar en marxa un operatiu per trobar l'ultralleuger i conèixer en quin estat estaven els dos ocupants, una instructora de vol i un alumne.