El nou comissari de fronteres vol fer més eficaç la lluita contra la immigració il·legal

Francisco Pamplona Layunta ho vol aconseguir millorant la coordinació amb els diferents cossos policial

Fer més eficaç la lluita contra la immigració il·legal millorant la coordinació amb els diferents cossos policials amb presència a la frontera. Aquest és l'objectiu del nou comissari coordinador de fronteres de la Policia Nacional a les comarques gironines, Francisco Pamplona Layunta, que aquest dimarts ha pres possessió del càrrec.

Per aconseguir-ho, Pamplona incrementarà "les inspeccions de persones i objectes sospitosos a la frontera" amb, per exemple, controls al TAV que des de el passat desembre uneix Barcelona i París. Llicenciat en dret, Pamplona ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional a la demarcació de Girona on ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat. El nou comissari ha explicat que la lluita contra la immigració il·legal, màxima prioritat del pla estratègic de la Policia Nacional en el període 2013-2016, es farà en base a l'acord que el passat mes de maig van signar el director de la policia espanyola i el seu homòleg francès sobre la readmissió de persones en situació irregular. Un acord tècnic que modifica el del 2002 i que ha de permetre, ha dit, "una major agilitat d'actuació" entre els cossos policials d'ambdós països.

En aquest sentit, Francisco Pamplona ha afegit que la seva voluntat és incrementar "les inspeccions de persones i objectes sospitosos" als punts fronterers que la Policia Nacional té a la Jonquera, Portbou, Camprodon i Puigcerdà, per exercir una major pressió i evitar, d'aquesta manera, delictes com la immigració il·legal, però també altres com el tràfic de drogues o d'éssers humans, molt presents a les zones frontereres.

És per això que, Pamplona, a banda de continuar amb els controls a la frontera de vehicles i persones, intensificarà també els controls ferroviaris tant a la Jonquera com a Puigcerdà, així com al nou tren d'alta velocitat que des de el passat mes de desembre uneix Barcelona amb París. Aquí, el nou comissari ha anunciat que ja s'han iniciat els contactes amb la policia francesa per coordinar operatius conjunts de control en aquest nou servei ferroviari.

Per assolir aquests objectius, Pamplona ha afegit que cal millorar la coordinació amb els diferents cossos policial presents a la zona, especialment al Centre de Control Policial i Duanera (CCPD) del Pertús on treballen plegats cossos policials catalans, espanyols i francesos. Sobre el CCPD, el nou comissari ha valorat el grau de col·laboració amb la policia francesa, però ha dit que cal incrementar l'ús que en fa la policia espanyola.

40 anys treballant a la demarcació de Girona

Francisco Pamplona, llicenciat en dret, va arribar a Catalunya l'any 1974 on ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional. En aquests gairebé 40 anys, el nou comissari ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat com el de dirigir el grup de delictes econòmics i de blanqueig de diners, ser el responsable de l'oficina d'estrangeria de la Subdelegació del Govern de l'Estat o dirigir la seguretat de l'aeroport de Girona com a inspector en cap. A banda d'aquestes responsabilitats, Pamplona ha estat també professor coordinador de tècniques d'intervenció policial a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.