Multa de 18.000 euros a un tertulià d'Intereconomia per dir 'guarra' a Marina Geli

Eduardo Garcia Serrano la va insultar en un debat sobre sexualitat

El jutjat penal número 20 de Madrid ha condemnat el periodista Eduardo Garcia Serrano a pagar una indemnització de 18.000 euros a l'exconsellera de Salut Marina Geli. El jutge el considera culpable d'un delicte d'injúries greus amb publicitat per haver insultat Geli al programa 'El gato al agua' d'Intereconomia.

La sentència, que es pot recórrer, també fixa una multa de 3.240 euros i obliga el periodista i el grup de comunicació a fer públic el contingut de la sentència per tal de reparar el dany.

Els fets es remunten al juny de 2010 quan Eduardo Garcia Serrano es va referir a Geli com una "guarra i porca" que animava els joves a masturbar-se, en referència a un web del departament sobre sexualitat.


 
Per la seva banda la cadena va justificar els insults de Serrano com "un escalf" fruit de la passió del moment i va retirar el vídeo del seu web per tal de protegir al tertulià.

La sentència del jutjat penal número 20 de Madrid considera que Eduardo Garcia Garcia (que professionalment adopta els cognoms del pare, que també era periodista, Eduardo Garcia Serrano) és autor d'un delicte d'injúries greus amb publicitat, ja que els insults proferits a Marina Geli es van fer a un programa televisiu de la cadena Intereconomia.

Els fets van ocórrer el 3 de juny del 2010 durant l'emissió del programa 'El gato al agua', del qual Garcia Serrano n'era col·laborador. En referència a la política d'educació sexual del Departament de Salut, el periodista va referir-se a la titular del departament com una "guarra i una porca que està fabricant degenerats". A aquests insults, que va dir de manera reiterada, també hi va sumar acusacions com que la consellera animava els joves a masturbar-se i fer pràctiques sexuals "atroces" i que era una "porca repugnant".

Ningú al programa va aturar els insults i, per això, la llavors consellera de Salut va denunciar els fets, que van arribar a judici l'octubre del 2013. "Ja vaig dir que no era per cap afany indemnitzatori sinó perquè hi ha línies vermelles que no es poden traspassar", ha manifestat l'exconsellera. 

L'argumentació de la sentència

La sentència considera provat que el periodista va insultar Geli "amb la intenció d'atemptar contra la fama i la dignitat" de l'exconsellera i, per tant, el considera autor d'un delicte d'injúries greus amb publicitat. Per aquest delicte, l'obliga a pagar una multa de 3.240 euros i una indemnització de 18.000 euros. En cas de no poder fer efectiu el pagament de la indemnització, haurà de ser la cadena Intereconomia qui, subsidiàriament, indemnitzi Geli. La sentència, que va ser notificada a les parts el 28 de desembre, es pot recórrer.

El jutge argumenta que, en cas de conflicte entre la llibertat d'expressió i el dret a l'honor, la jurisprudència preveu que es puguin usar "expressions dures o desagradables" però no frases "formalment injurioses o simplement vexatòries" i, per tant, n'exclou els insults. A més, considera que les frases del periodista "van més enllà de la desqualificació professional per entrar de ple en el terreny personal", tot i que durant la vista el periodista va argumentar que els seus comentaris anaven referits a la política del departament i no a la seva titular.

A més, tampoc accepta els arguments del periodista que assegurava que els seus comentaris eren fruit de "l'acalorament d'un debat en directe". "Estem davant uns insults tan greus i tan patentment encaminats a desprestigiar a la seva víctima que no hi ha cap dubte per qualificar-ho com injúries greus", recull la sentència del jutjat penal número 20 de Madrid. 
A més, per tal de reparar el dany causat, obliga tant el periodista com la cadena -a través de tots els seus mitjans de comunicació- a informar del contingut de la sentència "en temps i forma". 

"Una victòria ètica i moral"

L'exconsellera de Salut ha qualificat la sentència d'una "victòria ètica i moral" i ha assegurat que els arguments judicials que s'hi inclouen poden donar peu a un nou debat sobre els límits de la llibertat d'expressió i el dret a l'honor. "Es pot acceptar el debat sobre l'actuació política, només faltaria, però no es pot insultar la persona, això és il·legal", ha manifestat Geli.

L'exconsellera també ha lamentat que en les paraules del periodista hi havia tints de llenguatge masclista. "Dubto que ho hagués dit a un home", ha afirmat. A més, ha fet una defensa de la professionalitat del personal que estava al darrera de la web sobre educació sexual i de la tasca del departament.

Segons la consellera, ningú de la cadena Intereconomia ni el mateix periodista s'han posat en contacte amb ella per demanar-li disculpes, més enllà de les explicacions que va donar Garcia Serrano al judici, argumentant que les discrepàncies polítiques entre ells dos i el fet que ell fos un "home cristià" havien motivat els seus comentaris.

L'exconsellera socialista no té coneixement que el periodista hagi recorregut la sentència. En cas que esdevingui ferma, Geli ha avançat que donarà un "ús social" a la quantia de la indemnització.