Pluja abundant, fort vent i mala mar per les festes de Nadal

L'SMC pronostica més de 100 litres al vessant sud del Pirineu i del Prepirineu i ratxes superiors als 90 km/h

El pas d'un actiu front provinent de l'Atlàntic deixarà pluja abundant, fortes ratxes de vent i mala mar a Catalunya entre la tarda/vespre del 24 de desembre i el migdia del dia de Nadal. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la depressió podrà deixar més de 100 litres per metre quadrat en tot l'episodi al vessant sud del Pirineu i del Prepirineu, ratxes de migjorn (sud) de més de 90 km/h a nombroses comarques i a les cotes més elevades, i onades de fins a 2,5 metres (maregassa) a la Costa Brava i la costa central.

La cota de neu vorejarà inicialment els 1.800 metres -per baixar ràpidament el dia de Nadal- i es podrien superar els 50 centímetres de neu nova per sobre de 2.000 metres.

La predicció indica que les precipitacions s'iniciaran dimarts 24 al centre del dia per l'oest de Catalunya. Amb el pas de les hores s'aniran estenent cap a l'est fins a afectar qualsevol punt de Catalunya al llarg de la nit. Durant el matí de Nadal les precipitacions s'aniran restringint al Pirineu i Prepirineu, així com a punts del litoral i prelitoral, alhora que aniran minvant fins a desaparèixer del tot a la tarda. La cota de neu al Pirineu i Prepirineu es situarà al voltant dels 1800 metres, tot i que baixarà progressivament fins els 800 metres a partir del migdia de Nadal.

En tot l'episodi es podran acumular més de 100 litres a punts del vessant sud del Pirineu i del Prepirineu, i més de 50 centímetres de neu per sobre dels 2000 metres. A la resta de la meitat nord les quantitats acumulades estaran entre 20 i 50 litres i seran inferiors a la resta del territori. On menys pluja s'espera és a l'extrem sud de Catalunya.

A més, el vent de component sud bufarà entre moderat i fort en general, però amb ratxes molt fortes a les cotes elevades del Pirineu, del Prepirineu i del Prelitoral. Aquest vent donarà lloc a un temporal marítim a la costa, que especialment afectarà el sector central i nord, amb onades que podran superar els 2.5 metres d'alçada.

Baixada moderada de temperatures

La predicció a mitjà termini indica que després del pas del front entrarà el vent del nord que farà que la temperatura baixi moderadament arreu. Es preveu un Sant Esteve amb més estabilitat atmosfèrica, una tranquil·litat que es mantindrà fins dissabte, quan arribarà un altre sistema frontal.