Concentració a la Diputació de Girona contra la reforma de les administracions locals

A Lleida, la protesta s'ha suspès a última hora

Sindicats, personal i polítics de la Diputació de Girona també s'han sumat a la concentració contra el projecte de llei que avui Madrid tira endavant. Tots ells s'han aplegat al voltant d'una pancarta on es podia llegir 'Defensem els serveis públics municipals!!!'. Durant la protesta, s'ha llegit un manifest on es recollien els greuges que inclou la nova legislació, i que sobretot feia incís en la pèrdua de competències que viuran els ajuntaments.

El president i el vicepresident primer de la Diputació, Joan Giraut i Miquel Noguer, s'han posat al costat dels sindicats, en representació de tots els alcaldes i regidors que aixopluga la Diputació. "És evident que som l'ajuntament d'ajuntaments; si callem consentim, però si ens manifestem declarem que no estem d'acord amb la nova llei", ha subratllat Giraut.

El president també ha dit que, en cap cas, és de rebut que la legislació lamini competències als ajuntaments i, per contra, en doni més a les diputacions. "No s'han tingut prou en compte les peculiaritats de Catalunya a l'hora de redactar-la, ni tampoc la cultura de servei que tenen els pobles de les comarques gironines i de la resta del territori", ha dit. I hi ha afegit: "Crec que la llei conté punts inviables que no acaben de tenir el sentit comú que caldria".

Per la seva banda, la representant de la UGT, María José Estruch, ha criticat que la nova llei "s'aparta clarament de la ciutadania". A parer dels sindicats, la legislació només servirà per "empobrir encara més els serveis públics, encarir-los i fer que es perdin llocs de treball".

"La reforma és una involució democràtica i destrueix l'estat del benestar"

A Tarragona, una trentena de persones s'han concentrat aquest migdia a les portes de la Diputació per rebutjar l'aprovació de la reforma de l'administració local. Els sindicats convocants de la protesta, UGT i CCOO, han instat la ciutadania a alçar la veu contra aquesta nova llei "recentralitzadora". Els manifestants han advertit que la reforma suposa una "involució" democràtica i la destrucció de l'estat del benestar. A més, calculen que posa en perill entre 30.000 i 40.000 llocs de treball a Catalunya, i més de 200.000 al conjunt de l'Estat espanyol.

Jordi Gené, de la UGT, ha lamentat que la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local allunyarà a la ciutadania dels serveis que actualment presten les administracions de proximitat com els ajuntaments en els àmbits de benestar social, salut, educació o polítiques d'ocupació. Els sindicats insisteixen que, amb la reforma, tots els serveis que no siguin sostenibles per si mateixos s'externalitzaran o estaran condemnats a la desaparició.

Per la seva banda, Jacint Andreu, de CCOO, ha abundat que el govern espanyol ha impulsat una reforma legislativa basada en els termes d'equilibri pressupostari, viabilitat i sostenibilitat. "Afectarà greument a les estructures municipals, i també als serveis com les guarderies, les escoles de música o d'ensenyaments d'adults, que si no passen a la Generalitat s'acabaran privatitzat". En aquest sentit, Ramon Córdoba, de CCOO, ha afirmat que els grans beneficiats de la reforma seran les empreses de serveis "que acudiran com a voltors per adjudicar-se la gestió dels serveis".