Neix un nou moviment polític a Girona que es nodreix de les entitats

Compromís amb Girona aspira a aglutinar una majoria d'esquerres

Membres d'entitats veïnals, moviments socials i entitats han decidit fer un pas endavant i presentar una candidatura per a les properes eleccions municipals per obtenir representació a l'Ajuntament de Girona. Sota el nom Compromís per Girona, la voluntat de la nova plataforma és aglutinar una majoria d'esquerres que promogui una nova manera de fer política. Alguns dels canvis que volen aportar són municipalitzar els serveis funeraris, socialitzar els medicaments perquè tothom en tingui accés o fer un ple per explicar el nivell d'execució dels pressupostos.

La candidatura reconeix que manté contactes amb ICV i la CUP i que també ho farà amb ERC però que la intenció és presentar-se per separat. Els encarregats de presentar la nova candidatura -sota el nom Compromís amb Girona- han estat Xavier Villarreal (Mesa d'Entitats per a la Participació), Miquel Llop (Mou-te en Bici) i Josep Canal (PAH-Girona). Tots tres han destacat que la candidatura no està formada per entitats sinó per persones que acumulen anys d'experiència treballant desinteressadament per la ciutat a través d'entitats i moviments socials.

Segons reconeixen, però, la situació social a la ciutat ha patit canvis en els darrers anys i ha empitjorat. Per això, "per un imperatiu moral", han decidit fer un pas endavant i aspirar a entrar a l'ajuntament i influir en les polítiques municipals. Un dels integrants de la candidatura, Xavier Villarreal, ha explicat que Compromís amb Girona neix després d'un any de debats entre diferents persones de la ciutat -la majoria vinculats a entitats i moviments socials i veïnals- que consideren que no es poden quedar aturats "davant de polítiques continuistes". "Cal fer un pas endavant per intentar sumar i crear un front d'esquerres a la nostra ciutat, que sigui prou sòlid i que es presenti com a alternativa real", ha defensat Villarreal.

La candidatura assegura que és un espai de "trobada i diàleg" i s'adreça especialment al 49% dels gironins que en les passades eleccions municipals es van quedar a casa i no van anar a votar. "Els volem apoderar i els volem fer sentir protagonistes", ha dit Villarreal. Compromís amb Girona vol liderar una "nova manera de fer política", potenciant valors com els d'una ciutadania "unida, solidària i participativa".

Contactes amb partits d'esquerres

Els membres de la candidatura han reconegut que abans de presentar-se públicament han mantingut contactes amb ICV i la CUP i que també els tindran properament amb ERC. La voluntat de Compromís amb Girona -que encara no té creada la llista ni sap qui l'encapçalarà- és crear un front d'esquerres però han assegurat que la voluntat és presentar-se per separat. Ara bé, han apuntat que només podrien arribar a acord amb partits que s'avinguin a respectar els principis de la plataforma i algunes de les propostes que fan. "No volem dividir el vot d'esquerres", ha defensat Villarreal.

Durant la presentació de la candidatura s'han donat a conèixer algunes de les propostes que portaran al programa electoral. Entre elles, destaca fer un ple per analitzar el nivell d'execució dels pressupostos a finals de cada any, la municipalització dels serveis funeraris o la creació d'un fons de medicines perquè tothom en tingui accés. "Intentem ser imaginatius i creatius perquè són temps difícils i calen decisions arriscades", ha defensat un dels membres de la candidatura, Josep Canal.