Construccions Rubau consolida la seva internacionalització

La firma ha realitzat noves adjudicacions a Europa i l'Amèrica del Sud

La gironina Construccions Rubau ha consolidat la seva internacionalització amb noves adjudicacions a Europa i a l'Amèrica del Sud. Durant els darrers mesos, la firma ha lligat projectes a Polònia, Sèrbia, Perú i Colòmbia, estenen així el llistat de mercats exteriors on té presència (Mèxic i Romania). La constructora va decidir fer el salt a l'estranger després que la crisi deixés el sector sota mínims.

En total, en aquests moments Construccions Rubau ja està executant nou projectes a l'estranger i l'any vinent, amb les noves adjudicacions, més de la meitat de les obres que faci l'empresa tindran segell internacional. Amb seu al barri del Pont Major, la constructora es va fundar l'any 1968. Una carretera de circumval·lació paral·lela al riu Sola a Polònia i la reparació i millora dels punts crítics de la via fèrria entre La Dorada i Chiriguaná a Colòmbia són les darreres adjudicacions que Construccions Rubau ha aconseguit a l'exterior. Amb un termini d'execució de 13 mesos i dos anys, respectivament, les dues obres sumen un pressupost que s'enfila més amunt dels 40 MEUR (9,6 la de Polònia i 32 la de Colòmbia).

Per a Construccions Rubau, els dos nous projectes consoliden la línia d'internacionalització que va obrir el 2010, i que amb l'arribada de la crisi econòmica s'ha fet més necessària que mai. Sobretot, és de destacar la presència que la firma té a l'Amèrica Llatina i més en concret a Colòmbia.

I és que, apart de l'obra ferroviària, en aquest país Construccions Rubau també s'ha fet amb el projecte de construcció de la Seu de Formació del Servei Nacional d'Aprenentatge a Puerto Gaitán (adjudicat a l'agost per 9 MEUR) i amb l'obra de tres torres d'apartaments a Bogotà (16 MEUR). A l'Amèrica del Sud, l'empresa gironina també tindrà presència al Perú, on hi aixecarà la presa de Paccoccocha (5 MEUR).

A més de l'Amèrica del Sud, l'empresa també ha reforçat la seva presència a Europa. I és que, en aquests moments, ja està construint un tram d'autovia de 12 quilòmetres que uneix les ciutats de Ciflik i Pirot, a Sèrbia. L'obra es va adjudicar el maig passat per 32 MEUR.

Un camí engegat el 2010

Construccions Rubau va engegar el seu camí internacional ara fa tres anys, el 2010. Aleshores va rebre la seva primera concessió a l'Amèrica Central: una obra de carretera a Guanajuato (Mèxic) que es va inaugurar ara fa escassament un mes (el 5 de novembre) i que va suposar 80 MEUR d'inversió. Aquest projecte va ser la primera pedra de l'estratègia d'expansió exterior, que l'ant passat va continuar amb la rehabilitació d'una carretera de Romania (amb una inversió de 13 MEUR) i d'una altra a Yopal, a Colòmbia (per 23 MEUR).

En paral·lel, Construccions Rubau també ha apostat pel mercat de les concessions internacionals. Actualment, n'està optant a Mèxic i a Colòmbia. En concret, aquest desembre, i dins el programa de concessions de quarta generació 4G del govern colombià, la companyia gironina s'ha prequalificat per ofertar el projecte Villavicencio-Yopal (930 MEUR) i la variant Carmen de Bolívar (295 MEUR).

Les dues prequalificacions s'uneixen a dues més, obtingudes recentment dins el mateix programa, i a tres més del programa 'Autopistes per a la Prosperitat'.

Amb seu al barri del Pont Major de Girona, la constructora es va fundar l'any 1968.