L'Alt Empordà creu que cal modificar el Codi Penal per eradicar la prostitució

El Consell Comarcal ha redactat un document amb aquestes conclusions

La modificació del Codi Penal és la mesura "més eficient" per abordar la problemàtica de la prostitució a l'Alt Empordà. Així s'estableix a les conclusions preliminars de l'informe que l'Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà van encarregar al Despatx J&A Garrigues sobre el règim jurídic i competencial de les activitats sexuals retribuïdes a la via pública.

L'informe, que ha costat 15.000 euros, també fixa la necessitat de noves eines normatives per tractar el problema de forma coordinada a nivell comarcal, segons ha donat a conèixer la comissió de treball aquest dilluns en un comunicat que ha llegit el president del Consell Comarcal, Xavier Sanllehí. L'informe té en compte les actuacions que els municipis poden adoptar segons el règim de competències actuals així com un annex on es compara la situació existent en el conjunt d'estats europeus.

A nivell normatiu, s'estableix que la mesura "més eficient" seria abordar aquesta problemàtica des d'una modificació del Codi Penal, una actuació que no està a mans del món municipal que no té competències al respecte. També s'assenyala la necessitat de mesures de sensibilització social i pedagògiques.

En aquest sentit, la comissió de treball que s'ha creat a nivell comarcal i que s'ha reunit aquest dilluns per tractar les conclusions preliminars de l'informe "insistirà davant del Departament d'Interior i dels representants dels diferents grups al Parlament i a les Corts Generals per tal que es faci realitat aquesta modificació de la forma més ràpida possible". Així ho recull el comunicat que ha llegit aquesta tarda el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, sense opció a preguntes. Ho ha fet acompanyat de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i la de la Jonquera, Sònia Martínez.

Pel que fa a les competències dels municipis, la comissió està treballant en el disseny de les eines normatives que permetin tractar el problema de forma coordinada a nivell comarcal. Aquest conjunt normatiu també forma part de l'informe encarregat i es preveu que es discuteixi el pròxim febrer en una nova reunió de la comissió.

El setembre passat, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres van anunciar l'encàrrec d'aquest informe jurídic al bufet d'advocats J&A Garrigues SLP per trobar fórmules per eradicar la prostitució de carretera. Es demanava que l'informa analitzés el règim jurídic de la prostitució a les carreteres i que establís l'administració competent (estatal, autonòmica, provincial, comarcal o local) per adoptar mesures per eradicar aquesta pràctica. Finalment, demanaven que s'especifiquessin les actuacions que es poden fer a nivell municipal. El cost era de 15.000 euros que assumien a parts iguals les dues administracions.