'No recordo res, anava molt begut i drogat'

L'acusat de calar foc al pis de la mare a Cassà de la Selva assegura no recordar-ho

L'acusat de calar foc al pis de la seva mare a Cassà de la Selva (Gironès) només perquè l'habitatge li duia mals records s'ha quedat en blanc davant el tribunal de l'Audiència.

El processat, que té 38 anys, ha assegurat no recordar res dels fets perquè aquell dia -el 4 d'agost del 2011- anava molt begut i drogat. L'home, però, sí que va admetre ser l'autor del foc a una assistenta social a qui va veure poc després.

El fiscal sosté que l'acusat va fer servir un insecticida perquè les flames s'estenguessin amb rapidesa. Demana una condemna a 18 anys de presó pels delictes d'incendi i temptativa de robatori, perquè aquell mateix vespre l'acusat va intentar treure-li diners al padrastre amenaçant-lo amb un ganivet.

Els fets que han arribat aquest dilluns a judici van tenir lloc l'estiu del 2011. El 3 d'agost, el processat, Joel P.G., va anar fins al pis on vivia la seva mare -uns baixos del carrer Provincial- i s'hi va atrinxerar durant hores. Per aconseguir treure'l d'allà, va ser necessari l'ajuda de veïns i de la Policia Local.

L'endemà a la tarda, l'acusat va anar un altre cop fins a l'habitatge. Tot i que la seva mare el tenia llogat, aleshores la dona no s'hi estava perquè vivia amb la seva mare (una dona d'edat avançada a qui havia de cuidar). Quan va tornar a ser a dins el pis, segons sosté el fiscal, Joel P.G. va calar foc a l'habitatge només perquè li portava mals records.

Per aconseguir que les flames s'estenguessin amb rapidesa, el processat va fer servir un bufador casolà. Per això, va agafar un insecticida amb aerosol, hi va acostar un encenedor i va començar a ruixar diverses parts del pis amb la flama. L'incendi va obligar a desallotjar una quinzena de persones i es van haver de mobilitzar quatre dotacions dels Bombers per extingir les flames.

Aquest matí, davant el tribunal de l'Audiència, Joel P.G. ha assegurat no recordar res. Ni d'aquella tarda ni de la del dia anterior. El processat ha explicat que aleshores feia anys que era toxicòman i que, aquells dies, havia mesclat la droga amb grans quantitats d'alcohol. "No recordo res; tenia el cap ennuvolat, si hagués estat conscient dels meus actes mai hauria fet res similar", ha explicat.

Estranyament tranquil

Tot i això, el mateix dia de l'incendi, el processat sí que en va admetre ser-ne l'autor. Ho va dir a una assistenta social, a qui va veure el mateix vespre. La dona, que ha declarat al judici com a testimoni, ha relatat que l'acusat, fins i tot, ho veia com una cosa "normal".

"Estava molt desinhibit i quan jo li deia que havia d'anar a la policia, ell em va respondre que s'havia de dutxar i també em va demanar per menjar", ha relatat la dona. A parer de l'assistenta social, el processat "no era conscient" de tot allò que havia provocat i estava estranyament tranquil.

Durant la sessió d'aquest matí, qui també ha passat per la sala de vistes ha estat la mare de l'acusat. La dona ha explicat que, des dels 17 anys, el seu fill consumia habitualment cocaïna i marihuana, i que ha passat diverses temporades en un centre de rehabilitació.

Incendi i temptativa de robatori

Al final del judici, el fiscal ha demanat que es condemni Joel P.G. a 18 anys de presó. L'acusació pública li imputa un delicte d'incendi amb perill per a les persones i un altre de temptativa de robatori. I és que, com sosté el fiscal, aquell mateix vespre el processat va intentar treure-li diners al seu padrastre amenaçant-lo amb un ganivet.

A més de la pena, el fiscal sol·licita que l'acusat processat indemnitzi el propietari del pis on la seva mare vivia de lloguer amb 22.326 euros, la suma en què s'han valorat els danys derivats de l'incendi. L'acusació particular, que inicialment demanava 15 anys de presó, al final del judici ha rebaixat substancialment la petició de pena.

Ara, sol·licita una condemna de dos anys i mig de presó només pel delicte d'incendi. Aquesta part considera que cal apreciar per al processat una atenuant analògica molt qualificada d'intoxicació alcohòlica. La defensa, per la seva banda, vol l'absolució. El judici, que s'ha celebrat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.