Cau un 9,2% el nivell d'ingressos de les clíniques veterinàries respecte 2012

Alerten dels riscos que suposa la disminució de revisions de mascotes i vacunes

Les clíniques veterinàries de Catalunya han registrat una caiguda del 9,2% dels seus ingressos econòmics en comparació amb l'any passat. A nivell de tot l'Estat, Galícia és el territori on més s'ha notat els efectes de la crisi amb una davallada del 15, 2% mentre que les Illes Balears es mantenen amb un 7,8% de decreixement.

Des del Col·legi de Veterinaris de Girona ressalten que els professionals també han notat una davallada en el nombre de visites, urgències, revisions, cirurgies preventives o vacunes. "Si els animals no estan ben cuidats o tractats poden suposar un risc potencial per a les persones perquè poden transmetre malalties", ressalta el vocal del Col·legi gironí, Jose Luis Martínez.

Segones les dades aportades pel membre del Col·legi gironí, el 81% de les clíniques veterinàries de Catalunya han tingut un creixement negatiu aquest 2013. Només un 4,3% d'elles han aconseguit créixer més d'un 15% durant aquest any, una xifra molt minsa si es compara amb els resultats que s'han obtingut durant els darrers anys. "Pel que fa a ingressos generals o transaccions, l'activitat també ha disminuït un 3,6%", ha assenyalat Martínez.

A grans trets, aquestes xifres mostren com la crisi econòmica també està passant factura a aquest sector i, des del Col·legi de Veterinaris de Girona, alerten que s'estan trobant amb situacions preocupants. "No es tracta de fer una alerta general però si la gent triga més a venir, no fan les revisions que toquen i no posen les vacunes a les seves mascotes, és lògic arribar a la conclusió que pot aparèixer algun risc sanitari", ha valorat el veterinari gironí. Paral·lelament, les clíniques també han registrat una caiguda del nombre d'urgències. "Els clients truquen i pregunten quina és la tarifa durant les urgències, els dius que és més alta que l'habitual i llavors la majoria de les consultes es posposen fins que es tracta d'un horari normal i així no han de pagar la diferència", ha apuntat Martínez.

"És un risc, cada cop més la gent visita menys el veterinari, retarden les consultes i tot i enviar correus electrònics no contesten o no es presenten. Si les mascotes de casa no estan protegides poden ser una font de contagi per a les persones", ha assegurat. A més de suposar un perill per a els propietaris, aquesta situació també pot perjudicar la qualitat de vida de l'animal, reduint la seva esperança de vida.

D'altra banda, segons el vocal i portaveu del sector de petits animals del Col·legi de Veterinaris de Girona, cada cop estan augmentant més el nombre d'animals - principalment gossos i gats- que són abandonats. "Ens hem trobat en situacions extremes de gent que ha abandonat la seva mascota a la clínica, és molt excepcional però ens hi hem trobat", ha apuntat.

Paradoxalment, des del sector ressalten que tenen constància que tot i l'augment d'animals que arriben a les protectores, s'ha incrementat el nombre de persones que s'endeuten per poder aconseguir un gos de raça. "Coneixem de prop el cas d'una botiga i criador que ven cadells de raça i ens comenten que ha crescut el nombre de ciutadans que recorren a la financera de la botiga per poder pagar el seu cadell", ha apuntat.