Lloret rebrà la brossa dels pobles del Baix Empordà i el Gironès durant quatre anys

El conseller Santi Vila destaca el "sacrifici i la generositat" dels consells comarcals per poder posar en marxa la planta

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat aquest matí el centre de tractament de residus de Lloret de Mar. Una planta que ha costat a la Generalitat 42 MEUR i que està aturada fa un any. Aquest equipament s'havia planificat amb dades del 2004, en un escenari de creixement continuat de la generació de residus, i havia de tenir capacitat per tractar 115.000 tones anuals. Quan l'obra ha estat acabada, els residus que genera la comarca de la Selva han resultat ser insuficients per posar en marxa la planta d'una manera eficient.

Per això, ha calgut una negociació de mesos amb les poblacions de l'entorn per tal que portin els residus fins a Lloret -amb el conseqüent encariment que això suposa- per poder posar en marxa aquesta planta. Totes les parts implicades en la negociació han reconegut que hi ha hagut "molts estires i arronses", sobretot pel fet d'haver de pagar més per anar fins a Lloret, quan aquests municipis fins ara portaven la brossa a l'abocador de Solius, molt més a prop dels seus municipis. A més, el preu per tona és més econòmic a l'abocador que no a una planta que tracta prèviament els residus, com és el cas de la de Lloret. 

Un conveni per a quatre anys

Aquest matí, finalment, s'ha signat l'acord. En aquest conveni s'estableix que els pobles del Gironès i el Baix Empordà duran la brossa a Lloret com a mínim fins al 31 de desembre del 2017. Segons ha explicat el director de l'Agència Catalana de Residus (ACR), Josep Maria Tost, passats aquests quatre anys tornaran a negociar amb els consells comarcals amb l'esperança que la situació de crisi s'hagi redreçat i la generació de residus -molt lligada a l'activitat econòmica- torni a anar a l'alça i la Selva sigui autosuficient per fer funcionar la planta. Si aquesta situació no es donés, Tost ha reconegut que caldria tornar a ampliar el conveni i renegociar-ne els termes.

Per convèncer els alcaldes de portar les escombraries fins a Lloret, s'ha decidit aplicar-los durant dos anys el mateix preu que fins ara pagaven per portar la brossa a l'abocador de Solius. La diferència de preu -gestionar els recursos a la planta de Lloret és més car que abocar a Solius-, l'assumirà el gestor privat de la planta de tractament, GBI, que té l'explotació de l'equipament per a 15 anys. Aquest ha estat un dels arguments que ha fet als alcaldes avenir-se a signar el conveni.

A partir del segon any, però, el preu a Lloret s'apujarà. A tot això, els municipis hauran d'assumir durant aquests anys el cost del transport per fer arribar els camions carregats d'escombraries fins a Lloret. Segons ha explicat Tost, cada poble podrà decidir quin tant per cent de l'encariment del servei repercuteix en el ciutadà a través del rebut d'escombraries.

No estan afectats per aquest conveni els pobles que estan vinculats a consorcis que treballen amb d'altres plantes de gestió com Santa Cristina d'Aro, Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Llagostera (que seguiran abocant a Solius) , o Girona, Salt i Sarrià de Ter, que porten els residus a la incineradora de Campdorà.

"Sacrifici i generositat"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha agraït "el sacrifici i la generositat" dels alcaldes i ha destacat que aquesta unió de diverses entitats supramunicipals és "en bé del país". Per la seva banda, el director de l'ACR ha avançat que aquesta fórmula de cooperació s'haurà d'aplicar en d'altres punts de Catalunya. "Avui és un dia d'alegria perquè un projecte ambiciós acaba bé i fem un salt important en la qualitat de la gestió dels residus", ha manifestat Vila.

Gràcies a la posada en marxa de Lloret, es podrà allargar la vida de l'abocador de Solius i també augmentar la capacitat de reciclatge. Segons dades de l'ACR, de les 115.000 tones de rebuig que es tractaran en aquest centre només en sortiran la meitat, que aniran a parar a l'abocador de Lloret que està just al davant.

La planta de Lloret començarà a funcionar la primera setmana de gener en fase de proves i només amb la brossa provinent del municipi i la resta de la comarca. Progressivament, s'hi incorporaran la resta de municipis del Gironès i el Baix Empordà, amb la voluntat que a la primavera -i passats tres mesos de proves- ja funcioni a ple rendiment i estigui preparada per assumir l'increment de residus que es generen a les poblacions costaneres durant l'estiu.